Powder Her Face

20 Jan

18 Feb

Opera over het turbulente leven en de ‘trail by media’ van Dirty Duchess Margaret Campbell

 • Componist
  Thomas Adès
 • Tijdsduur
  2 uur en 30 minuten, inclusief een pauze
 • Taal
  Gezongen in het Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling
 • Speeldata
  van 20 januari t/m 18 februari 2024
 • Leeftijdsadvies
  de opera bevat referenties naar seksuele handelingen, de productie is niet geschikt voor hele jonge theaterbezoekers!
Grote opera

Powder Her Face is gebaseerd op een seksschandaal waardoor de hertogin van Argyll, een beruchte libertijnse salonfiguur, in 1963 in ongenade viel bij de Britse high society. In de opera kijkt Hertogin Margaret Campbell terug op haar meer dan turbulente leven.

“Wat zou je denken van een ’pijp-aria’? Begint met woorden, eindigt met geneurie.” Met deze woorden bracht librettist Philip Hensher een berucht schandaal onder de aandacht van Thomas Adès. Powder Her Face.

Het verhaal

De opera begint in 1990 wanneer Hertogin Margaret Campbell terugkijkt op haar leven. Ades beschrijft het tragische huwelijk tussen haar en de Hertog van Argyll dat in de jaren ’50 strandt wanneer Margaret een ober verleidt, die haar ontrouw aan de grote klok hangt. Het komt tot een bittere scheiding die  begin jaren ’60 in de pers uitvoerig beschreven wordt. Dagelijks lekte er door haar echtgenoot gefabriceerde informatie naar buiten vanuit de rechtszaal: had ze echt bijna 100 minnaars gehad? Maar het meest belastende bewijsmateriaal was een serie Polaroid-foto’s waarop te zien was hoe ze een man oraal bevredigde, terwijl ze slechts gehuld was in een parelsnoer. De identiteit van de man is tot op vandaag geheim gebleven…  

Wie was de hertogin van Argyil?

Ethel Margaret Campbell, hertogin van Argyll, was een Schotse erfgename, socialiste en aristocrate die vooral bekend werd door haar huwelijk in 1951 en haar veel gepubliceerde scheiding in 1963 van haar tweede man, Ian Campbell, 11e hertog van Argyll.

Over de componist

Thomas Ades:
De Britse componist was 23 toen hij dit meesterwerk componeerde over het opmerkelijke verhaal van Margaret Campbell, de ‘Dirty Duchess’.Adès schreef een schalkse partituur, die speels reageert op de populaire cultuur van cabaret, musical en tango en tegelijk een eerbetoon is aan Berg en Stravinsky. Zijn muziek is verwant aan Britten, Weil en Berg.  

Team & Cast

Muzikale leiding
Otto Tausk
Regie
Paul Carr
Bewegingsregisseur
Carmine De Amicis
Decor - & kostuumontwerper
Dominique Wiesbauer
Lichtontwerp
Thomas C. Hase
Dramaturg
Michiel Bijmans
Duchess
Clare Presland
Hotel Manager/Duke/Laundry man/other guest/Judge
John Savournin
Maid/Confidante/Waitress/Mistress/Rubbernecker/Society Journalist
Gina Gloria Tonel
Electrician/Lounge Lizard/Waiter/Priest/Rubbernecker/Delivery boy
Alexander Sprague
Drie dansers
NN