Ontdek opera

Wat is opera eigenlijk?

Opera is een vorm van muzikaal theater waarbij zangers en muzikanten samenwerken om een verhaal te vertellen. Het is een kunstvorm die elementen combineert zoals zang, muziek, toneel, kostuums en vaak ook decor en speciale effecten. In een opera worden de dialogen en het verhaal meestal gezongen in plaats van gesproken, en de muziek speelt een centrale rol bij het overbrengen van emoties en het ondersteunen van de plot.

Opera's variëren sterk in stijl, periode en thema, en ze kunnen zowel tragische als komische verhalen vertellen. Beroemde componisten zoals Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Richard Wagner en Giacomo Puccini hebben iconische opera's gecomponeerd die wereldwijd worden uitgevoerd en gewaardeerd.

De eerste opera

De eerste opera zoals we 'm kennen is "Dafne," gecomponeerd door Jacopo Peri, met een libretto van Ottavio Rinuccini. "Dafne" werd voor het eerst uitgevoerd in Florence, Italië, tijdens een privébijeenkomst in het huis van Jacopo Corsi op 24 oktober 1597. Deze opera wordt vaak beschouwd als het beginpunt van het operagenre zoals we dat vandaag kennen.

Hoewel "Dafne" de eerste gedocumenteerde opera is, zijn er eerdere werken die elementen van opera bevatten en invloed hebben gehad op de ontwikkeling ervan, zoals "La pellegrina" uitgevoerd in 1589 en "Euridice" uitgevoerd in 1600, beide gecomponeerd door Jacopo Peri.

Bekijk ons archief

Begin met een pocketopera...

Als je nog nooit een opera gezien hebt, dan zijn onze pocketopera's een aanrader! Je zit als bezoeker dicht op het toneel en de voorstelling komt heel 'direct' binnen. De pocketversies bevatten alle aria's en duetten en zijn korter dan de originele lange opera. Het verhaal is soms aangepast aan de moderne tijd. Een opera als een dubbele espresso!

Bekijk hieronder de trailer van La traviata, een van onze pocketopera's.