De Maakers

Talent 15-25

De Maakers is een kweekvijver voor jong theatertalent van 15 tot 25 jaar uit Oost-Nederland, opgezet met De Theatermakerij uit Enschede. De Maakers spelen, zingen en musiceren in een muziektheaterproductie die ze zelf maken, onder begeleiding van professionals.

Zelf theater maken

De Maakers staan voor zowel ‘maken’ als ‘zelf spelen’. Van auditie tot en met de voorstelling worden de jongeren  begeleid door een tekstschrijver, componist en regisseurs maar het zijn de ideeën van de jongeren zélf die de basis vormen van de uiteindelijk productie. De Maakers volgen daarvoor verschillende workshops, zoals kostuums maken, decor vormgeven, stemgebruik of video.

 

We dagen onze Maakers uit om kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen. Is dit verhaal nu nog relevant?

In de zomer van 2022 was dat de muziektheaterproductie Zauberflöte - wat als de leugen regeert.

Iedere zomer wordt een nieuwe productie uitgevoerd die altijd gebaseerd is op het thema uit een opera van de Reisopera. Dit seizoen werken De Maakers aan een productie gebaseerd op Fidelio van Beethoven.

Zelf ook Maaker worden?

Ieder seizoen is er plaats voor een nieuwe lichting Maakers. Ondertussen is de vierde lichting van de Maakers gevormd en zijn ze druk aan het repeteren voor hun voorstelling. De audities voor het volgende seizoen worden in het najaar 2023 gehouden.

Word Maaker!
Orpheus: de film

In 2020 maakte de eerste lichting Maakers (19/20) de voorstelling Orpheus: durf jij los te laten? Vanwege de coronamaatregelen kon de productie niet live gespeeld worden. Dus maakten de Maakers een film van 20 minuten. Bekijk 'm hieronder!

Professionele begeleiding

De Maakers krijgen elk seizoen professionele begeleiding van het artistieke team van De Theatermakerij, onder leiding van Karine Roldaan. Gedurende het repetitieseizoen krijgen de Maakers ook workshops op het gebied van tekstschrijven, decors & kostuums en zang van andere professionals uit de podiumkunsten.

Dit is het Maakers team