Wij vertellen verhalen
Wij vertellen verhalen. Grote en kleine verhalen, over liefde en verdriet, over vreugde en rouw. Over alles wat menselijk is. Wij zijn het grootst reizend operagezelschap van Nederland. Al 70 jaar is het onze passie om zo veel mogelijk mensen te inspireren met kunst en cultuur!

ANBI & Jaarverslagen
ANBI
De Nederlandse Reisopera is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) met als RSIN-nummer 802861532. De bijbehorende informatie over de Nederlandse Reisopera vind je → hier.
Jaarverslagen vanaf 2017
Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2018 Jaarverslag 2019 Jaarverslag 2020 Jaarverslag 2021 Jaarverslag 2022 Jaarverslag 2023Governance Code Cultuur
De Governance Code Cultuur biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. De Reisopera past deze code sinds de invoering toe. Uitgangspunt daarbij is vorm te geven aan helder bestuur en zorgvuldig toezicht, evenals inhoudelijk, integer en zakelijk presenteren en verantwoorden.
De Stichting Nederlandse Reisopera is gevestigd in Enschede en heeft als doel het bevorderen van muziekdramatische kunst, onder meer door middel van het uitvoeren van operavoorstellingen met behulp van alle toegestane middelen die aan de verwezenlijking ervan bijdragen. Daarnaast verzorgt de stichting educatie en participatie activiteiten en draagt het bij aan de ontwikkeling van (jong) talent.
De maatschappelijke doelstelling wordt op bedrijfsmatig verantwoorde en zo duurzaam mogelijke wijze gerealiseerd. (Artistieke) keuzes zijn onafhankelijk van financieringsbronnen of belangenverstrengeling, zodat de artistieke integriteit is gewaarborgd.
De stichting beschikt over de culturele ANBI status en werkt met het Raad van Toezicht-model. De Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit zeven leden en komt minimaal vier keer per jaar bijeen en ontvangt hiervoor een bezoldiging. De samenstelling van de Raad van Toezicht is evenwichtig qua kennis, expertise, geslacht, en nationale spreiding. Vacatures van de Raad van Toezicht worden openbaar kenbaar gemaakt. De leden van de Raad hanteren een zittingsperiode van 4 jaar met, in principe, de mogelijkheid maximaal 1 keer te verlengen. In afwijking op aanbeveling 8.4 van de Governance Code Cultuur wijkt de organisatie inzake de benoemingsperiode van de leden van de RvT af, doordat in de statuten de optie is opgenomen dat een derde zittingstermijn mogelijk is in het geval dit noodzakelijk is voor het waarborgen van stabiliteit en continuïteit van kennis en expertise van de raad.
De organisatie kent een tweehoofdige directie bestaande uit Artistiek directeur Sam Brown en Algemeen directeur Rudy van Wijk, beide statutair bevoegd. Het bestuur voorziet in een regelmatig overleg met de personeelsvertegenwoordiging en rapporteert overeenkomstig het vergaderschema van de Raad voor Toezicht over de uitvoering van hun taken. Elk jaar vindt een functioneringsgesprek met de Remuneratiecommissie plaats. De bezoldiging van de bestuurders valt ruim binnen de kaders van de WNT.
Alle nevenfuncties van de Raad van Toezicht worden getoetst op de verenigbaarheid met de toezichthoudende rol van de leden. Nevenwerkzaamheden van de directeur/bestuurder worden ook getoetst door de Raad van Toezicht. De nevenfuncties en bezoldiging van de directie en toezichthouders zijn opgenomen in ons jaarverslag.
Tevens staan in het jaarverslag alle acht principes en de bijbehorende aanbevelingen per principe van de Governance Code Cultuur opgenomen. Per punt is aangegeven of deze door de Reisopera wordt toegepast en zijn eventuele specifieke aandachtspunten toegelicht.