Die Zauberflöte

14 Feb

23 Feb

 • semi-geënsceneerd versie
  grote opera uit 1791
 • Componist
  Wolfgang Amadeus Mozart
 • Libretto
  Emanuel Schikaneder
 • Tijdsduur
  3 uur, inclusief een pauze
 • Taal
  Gezongen in het Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling
 • Speeldata
  20 januari - 23 februari 2023
 • Coproductie
  met de Volksoper Wien
Semi-concertante opera

Volkskrant ★★★★  “Die Zauberflöte moet het doen zonder decor of kostuums, maar tegen het einde ben je dat vergeten”

Place de l’Opera: “Reisopera levert solide, pure Zauberflöte”

Backtrack ★★★★ "Nederlandse Reisopera faces the music and produces a most memorable Zauberflöte"

NRC ★★★ “Uitstekende, alert met de zangers meeschakelende leiding van de jonge dirigent Marcus Merkel en elegant, precies spel van (orkest) Phion.”

Die Zauberflöte is voor veel mensen de meest bekende en meest geliefde opera van Wolfgang Amadeus Mozart.  Een sprookjesachtig verhaal gecombineerd met fabelachtige muziek. Wie kent niet de beroemde aria van de Koningin van de Nacht?

Moed en doorzettingsvermogen beloond
Het goede en het kwade, het verhevene en het alledaagse, de tragedie en de klucht: het is allemaal terug te vinden in Die Zauberflöte.  Op zoek naar de ware liefde moeten prins Tamino en vogelvanger Papageno tijdens hun reis moeilijke beproevingen doorstaan. Hoeveel beide mannen ook van elkaar verschillen, ze worden allebei aan het eind beloond voor hun moed en doorzettingsvermogen. Mozart lijkt hiermee te willen zeggen dat ieder van ons op zijn eigen manier vervulling kan vinden in het leven.

Wat is semi-geënsceneerd?
Dit wil zeggen dat er geen decor te zien is, maar wel theaterbelichting. De voorstelling is geen ‘statisch’ concert want de zangers acteren en zingen volgens een aangepaste regie. De zangers dragen geen echte toneelkostuums, maar wel kleding die past bij de handeling en bij hun rol. Het orkest zit niet in de orkestbak maar op het toneel en is onderdeel van het toneelbeeld. 
Alle muziek uit de opera wordt uitgevoerd, alle geliefde aria’s zitten in de voorstelling. De hele originele cast, koor Consensus Vocalis en de musici van orkest Phion spelen mee in de productie.

Waarom een aangepaste Zauberflöte?

Op woensdag 11 januari 2023 hebben wij helaas  moeten besluiten om onze nieuwe productie Die Zauberflöte niet met decors en kostuums te gaan spelen. Personele onderbezetting – onder meer veroorzaakt door ziekte –  onverwachte leveringsproblemen en de grote omvang van de geplande productie liggen ten grondslag aan deze noodzakelijke aanpassing. Het bleek niet mogelijk om het complete concept met decor en kostuums, volgens de gebruikelijke kwaliteitseisen van de Reisopera te voltooien.

 

Wij begrijpen dat sommige operaliefhebbers teleurgesteld zullen zijn. Wij zetten alles op alles om van deze semi-geënsceneerde versie van Die Zauberflöte en lust voor het oor én oog te maken, met de uitmuntende kwaliteit die u van  ons gewend bent. De prachtige muziek van Mozart, internationale topsolisten en een geweldig koor en orkest garanderen in ieder geval een sprankelende en onvergetelijke avond!

Kaartkopers krijgen bericht
Bezoekers die al kaartjes hebben gekocht krijgen de komende dagen via het eigen speeltheater meer informatie over de wijzigingen.

Wel een inleiding
In ieder theater bieden wij bij deze voorstelling zoals gebruikelijk een inleiding aan. In deze inleiding krijg je meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van de opera, de muziek en componist Wolfgang Amadeus Mozart.

Grote opera in twee akten (1791)
Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart
Tekst: Naar een libretto van Emanuel Schikaneder

Neue Mozart-Ausgabe © Bärenreiter-Verlag Kassel · Basel · London · New York · Praha

Met dank aan:
Justin Arienti, Mia Bertet, Klaus Bertisch, Renato Bertolini, Liefke Blomme, Alex Brok, Oona De Cleyn, Robbie Duiveman, John Fernon, Daniela Gassner, Marcella Hamelijnck,  Rowan Kievits,  Enora Oplinus, Rae Smith, Tiny Giants, Alessandro Uragallo, Pim Veulings, Marcos Moura Vieira, Floris Visser, Emma Zegeren.

Decoratelier, rekwisietenafdeling en kostuumafdeling van De Nationale Opera
Nederlands Philharmonisch Orkest
Dutch National Opera Academy
InSPE

Team & cast

Muzikale leiding
Marcus Merkel/ Wolfgang Wengenroth
Eindregie
Stan Geurts & Anne Slothouwer
Kostuums
Melanie Braun
Kap/grime
Helena Wortmann
Lichtontwerp
Lianne Eikelenboom
Koordirigent
Alistair Digges
Sarastro
Petri Lindroos
Tamino
David Kerber
3. Priest / Sprecher
Artur Janda
1. Priest / 2. Geharnischter
Martijn Sanders
2. Priest / 1. Geharnischter
Sander de Jong
Königin der Nacht
Sophia Theodorides
Pamina
Isabel Weller
1. Dame
Kristina Bitenc
2. Dame
Polly Leech
3. Dame
Anna Traub
Papageno
Modestas Sedlevičius
Altes Weib/Papagena
Channa Malkin
Monostatos
Mark Omvlee
Drei Knaben
Münchner Knabenchor
1. Sklave
Sam Eggenhuizen
2. Sklave
Bram van Uum
3. Sklave
Koert Braches
Koor
Consensus Vocalis
Begeleiding
Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Aan deze productie werken mee:

Aan deze productie werkten mee:
Assistent dirigent
Ulises Maino
Assistent regisseur
Stan Geurts
Koordirigent
Alistair Digges
Repetitor
Lochlan Brown, Abigail Richards, Wouter Munsterman
Voorstellingsleider Arlette Schriek
Tweede voorstellingsleider Sanne van Loenen
Taalcoach Sára Gutvill
Boventiteling  Jurjen Stekelenburg

Kostuumatelier/kleedsters
Jolijn van Breda, Ans Collet, Ineke Geurts, Helma Jansen-Venneboer,  Karen Kolkert, Els Polman, Anneke van Rooijen                                           

Kap/grime
Aurora Brassinga, Marissa Coster, Birgit van Dijk, Zoë van Dijk, Sybille Ridder, Nana Telussa, Roxane Zandijk


Decor & techniek

Marcel Fekkes, Sebastian Gräve, Tom Heidbuurt, Willem Janssen, Marc Klaver, Ksenija Kosel, Jeroen van der Linden, Aike Lütkemöller, Herber Molemaker, Albert Jan ten Napel, Klaas de Poel, Rob van Putten, Arjan Reef, Zoë Sarens, David Scheidler, Henk Teggeler, Anouk Tijhuis Rolf Vergeer, Harry Vos, Mascha van Vugt, Han Wegman, Ruben Wessels, Martijn Zeinstra, Johannes ZomerVijver

“Die Zauberflöte moet het doen zonder decor of kostuums, maar tegen het einde ben je dat vergeten.”

Volkskrant ★★★★

"Die Zauberflöte moet het doen zonder decor of kostuums, maar tegen het einde ben je dat vergeten. Door ziekte en onderbezetting bij de Nederlandse Reisopera was er alleen een concertante uitvoering van Mozarts Die Zauberflöte mogelijk. Dankzij de geweldige zangers viel er genoeg te genieten."

[...]

"Meer dan een handjevol rekwisieten en slim gekozen kledij is voor een overtuigende semi-enscenering niet nodig, blijkt op de première-avond in Enschede. Mozart en de bevlogen cast doen de rest. Geconcentreerd gaat de zaal helemaal op in de avonturen van prins Tamino, de toonvaste, maar vaak onnodig forte schallende tenor David Kerber, die Pamina uit de klauwen van de tovenaar Sarastro redt."

[...]

"Dirigent Marcus Merkel (op tournee wisselt hij af met Wolfgang Wengenroth) staat helemaal in dienst van de muziek en het bijstaan van de zangers. Hij zorgt voor evenwicht en een beschrijvende, natuurlijke frasering. Het orkest speelt heerlijk licht. Als de hogepriester oreert, is de begeleiding plechtig maar nooit zwaar. Met Papageno wordt er zorgeloos gehuppeld."

"Tegen het einde van de avond is het publiek allang vergeten dat het hier gaat om een semi-concertante uitvoering. Wanneer de leden van Consensus Vocalis, in strak zwart-wit gekleed, tijdens het slotkoor de zege van het licht over de duisternis bezingen, ziet het toneelbeeld er eerlijk gezegd niet veel anders uit dan in menig geënsceneerde productie. "

Lees de hele recensie in deze link →

“Reisopera levert solide, pure Zauberflöte”

Place de l'Opera

Tussen een verhoogd achtertoneel en een groter speelvlak bij de toneelopening zat het Phion orkest mooi zichtbaar voor het publiek in een vrijwel uitverkochte zaal. Met eenvoudige zetstukken werden de diverse scènes gekenmerkt. De kostumering zorgde voor visuele accenten in de rolverdeling.

[...]

In het uitstekende spelende Phion-ensemble vielen de eerste fluitist en zijn compaan op piccolo fluit op met pittig spel in combinatie met de virtuoze partij van Papageno. Marcus Merkel mikte in zijn dirigeren vooral op een zangerige orkestrale voordracht van Mozarts gouden noten.

Alles bij elkaar opgeteld biedt de Reisopera in de pure vorm een solide ‘Zauberflöte’ aan. Bezoekers van de uitvoeringen door heel Nederland hoeven zich niet bekocht te voelen omdat het ‘maar’ een semi-scènische presentatie betreft. De vele open doekjes van het premièrepubliek bevestigden dat.

Lees de hele recensie in deze link →

“Nederlandse Reisopera faces the music and produces a most memorable Zauberflöte”

Bachtrack ★★★★

Sometimes in life, even the best laid plans do not work out as expected. This was the case for the Nederlandse Reisopera's new production of Mozart’s Die Zauberflöte, a co-production with Volksoper Wien. Illness and problems with the scale of the planned production meant that, with just a week to go, plans changed abruptly, and directors Stan Geurts and Anne Slothouwer decided to produce a semi-staged version instead. This must have been quite a challenge for all involved, however the end result was captivating, one which many will remember for a long time.

So I ask, what is the key to any good performance whether it be concert, play or opera? An audience wants to be taken on a journey, to be shown the magic, quite literally in this case. On this criteria, Nederlandse Reisopera’s production was highly successful. While the props, costume and the staging were missing, the cast rose to the occasion and exceeded expectations. We all left with a deeper understanding of the opera, and a confidence that we can all survive life’s challenges.

 

Lees de hele recensie in deze link →

““Uitstekende, alert met de zangers meeschakelende leiding van de jonge dirigent Marcus Merkel en elegant, precies spel van (orkest) Phion.””

NRC ★★★

Doordat het orkest niet in de bak maar pal op het podium zit, hoor je Mozarts muziek (en het genie ervan) inderdaad beter dan ooit. Dat is in deze productie een attractie, dankzij de uitstekende, alert met de zangers meeschakelende leiding van de jonge dirigent Marcus Merkel (operachef in Koblenz) en elegant, precies spel van Phion. Een lastigheid van de gekozen opstelling is dat de zangers grotendeels achter de rug van de dirigent zingen en spelen, maar – knap! – nergens leidt dat tot coördinatie-strubbelingen.

De kleine rollen (dames, priesters) zijn opvallend goed bezet. Modestas Sedlevicius is als Papageno een stralend middelpunt: hij acteert geestig en heeft een warme, lenige bariton die fraai smelt met de eveneens uitstekende Pamina van Isabel Weller. Ook een verrukking zijn de drie uit München overgekomen jongenssopranen (Drei Knaben) die zingen met solistische glans en bravoure.

Lees de hele recensie in deze link →

Bekijk ook eens