De Maakers

Talent 15-25

De Maakers is een kweekvijver voor jong theatertalent van 15 tot 25 jaar uit Oost-Nederland, opgezet met De Theatermakerij uit Enschede. De Maakers spelen, zingen en musiceren in een muziektheaterproductie die ze zelf maken, onder begeleiding van professionals.

Zelf theater maken

De Maakers staan voor zowel ‘maken’ als ‘zelf spelen’. Van auditie tot en met de voorstelling worden de jongeren  begeleid door een tekstschrijver, componist en regisseurs maar het zijn de ideeën van de jongeren zélf die de basis vormen van de uiteindelijk productie. De Maakers volgen daarvoor verschillende workshops, zoals kostuums maken, decor vormgeven, stemgebruik of video.

 

We dagen onze Maakers uit om kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen. Is dit verhaal nu nog relevant?


In de zomer van 2022 was dat de muziektheaterproductie Zauberflöte - wat als de leugen regeert.

Iedere zomer wordt een nieuwe productie uitgevoerd die altijd gebaseerd is op het thema uit een opera van de Reisopera. Afgelopen seizoen werkten De Maakers aan EIDOLON: de spiegelfuik, een productie gebaseerd op Fidelio van Beethoven.

EIDOLON: de spiegelfuik

Treed binnen in EIDOLON, treed binnen in ons spiegelpaleis. Dwaal door de eindeloze gangen, voed u aan de heerlijkste maaltijden en laaf u aan uw eigen spiegelbeeld. Treed binnen en blijf.

‘Wij zullen over je waken.

Wij strelen je kippenvel.

Jij bent onze hoogste prioriteit.

Je smaakt naar meer.’

In EIDOLON: de spiegelfuik, nemen acht jongeren je mee in een surrealistische reflectie van hun gedachten. Geïnspireerd op de opera FIDELIO van Beethoven zijn ze het onderzoek aangegaan met schrijf-, spel- en muzieksessies om te zoeken naar hun herinterpretatie van de thematieken van FIDELIO. Eén die geleid heeft naar de spiegeltent waar elke uitgang lijkt te ontbreken en elk personage verwordt tot een reflectie van hun eigen spiegelbeeld. Het enige dat die personages wakker zou kunnen schudden is iets dat echt raakt, wat hen aanzet tot handelen, in plaats van lijdzaam te kijken naar hun afspiegeling van de werkelijkheid.

Het ogenschijnlijke vredige spiegelpaleis zit boordevol verwrongen contouren van verlangen, liefde, driften en controle. Waarin gevangenschap en een veilige haven hand in hand gaan.

Zelf ook Maaker worden?

Ieder seizoen is er plaats voor een nieuwe lichting Maakers. De audities voor het volgende seizoen worden in het najaar 2023 gehouden.

Word Maaker!
Orpheus: de film

In 2020 maakte de eerste lichting Maakers (19/20) de voorstelling Orpheus: durf jij los te laten? Vanwege de coronamaatregelen kon de productie niet live gespeeld worden. Dus maakten de Maakers een film van 20 minuten. Bekijk 'm hieronder!

Professionele begeleiding

De Maakers krijgen elk seizoen professionele begeleiding van het artistieke team van De Theatermakerij, onder leiding van Karine Roldaan. Gedurende het repetitieseizoen krijgen de Maakers ook workshops op het gebied van tekstschrijven, decors & kostuums en zang van andere professionals uit de podiumkunsten.

Dit was het Maakers team van 2023