Ändere Die Welt!

11 Mar

02 Apr

Muziektheater op de barricades

  • Coproductie
    met Opera Zuid en De Nationale Opera
Talentproductie

Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. Op de wrakstukken van deze radicale omwentelingen vragen we ons af: hoe nu verder? Kan een nieuwe wereld alleen gebouwd worden op het schroot van de oude? Is revolutie nog wel het middel voor verandering?

Het theater van de revolutie ontvouwt zich in een decor van brokstukken van eerder bevochten ideologieën. Uit de as van de ene opstand herrijst de volgende tegenbeweging, de volgende roep om het andere, het betere, het nieuwe – de roep om vrijheid. Betekent revolutie nog wel vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? Via muziek en tekst geeft Ändere die Welt! een poëtische kijk op een wereld in verandering en de plek van de mens in die maalstroom van opkomst en ondergang, van hoop, verzet, leven en dood.

De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van [Collective Works] binnen het Opera Forward Festival. In het collectieve maakproces van Ändere die Welt! schuiven verschillende artistieke partners aan om input te leveren. Zo wordt samen met muzikaal leider, arrangeur en pianist Pedro Beriso een eigenzinnige klankwereld gebouwd, die opstand, verandering en vernieuwing ademt. Muziek van onder meer Hanns Eisler, Weill, Schumann, Beethoven en Wagner wordt gecombineerd met de hedendaagse klanken van spoken word en elektronische muziek. De jonge, veelbelovende theatermaker Mart van Berckel geeft in zijn regie vorm aan de geest en ontgoocheling van de revolutie. Jonge talenten uit De Nationale Opera Studio zingen hoofdrollen in deze productie, die door het hele land zal touren.

Team & cast

Muzikale leiding & concept
Pedro Beriso
Regie & concept
Mart van Berckel
Decor- en lichtontwerp
Vera Selhorst
Kostuumontwerp
Rosa Schützendorf
Geluidsontwerp
Wouter Snoei
Dramaturgie
Jasmijn van Wijnen
Zang
Claire Antoine, Inna Demenkova, Michael Wilmering, Sam Carl
Spoken Word
Amara van der Elst
Orkest
LUDWIG

Bekijk ook eens