30 sep.

11 nov.

Das Wunder der Heliane

Liefde overwint alles

 • Opera in drie bedrijven
  uit 1927
 • Componist
  Erich Wolfgang Korngold
 • Libretto
  Hans Müller-Einigen, gebaseerd op een mysteriespel van Hans Kaltneker
 • Primeur
  Eerste scenische opvoering van deze opera in Nederland
 • Tijdsduur
  3 uur en 30 minuten inclusief twee pauzes.
 • Taal
  Gezongen in het Duits, met Nederlandse en Engelse boventiteling 
 • Speeldata
  30 september – 11 november 2023 
Grote opera

Na het succes dat wij in 2019 hadden met ‘Die tote Stadt’, programmeren wij dit seizoen weer een opera van Erich Wolfgang Korngold. We zijn trots op deze primeur: het is de allereerste keer dat een scenische productie van deze opera wordt uitgevoerd in Nederland.
De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan de internationaal vermaarde Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. Voor deze productie is een nieuw orkestarrangement gemaakt door Fergus McAlpine, zodat de productie kan reizen naar de grote theaters in ons land.

Korngolds vierde opera Das Wunder der Heliane was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt een beetje bizar, je moet het door de ogen van de tijdgeest van de jaren ’20 van de vorige eeuw bezien. Het is een hevig symbolisch verhaal, helemaal in de geest van het Interbellum, dat door Korngold in decadente en zwelgende muziek gevangen werd. Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties en de onverholen erotiek: het paste allemaal in die tijd. Ook de opofferingsgezindheid en het motto dat liefde alles overwint: zo niet nu, dan in het hiernamaals.

Het verhaal

Alle personages zijn naamloos in deze opera, op een na: Heliane raakt gefascineerd door De Vreemdeling, die door haar man De Heerser ter dood veroordeeld is, omdat hij vrolijkheid onder diens volk heeft gebracht. Als laatste wens gunt Heliane hem een blik op haar naakte lichaam waardoor de situatie nog gecompliceerde wordt dan het al was...

Hoeveel wonder zit er in ‘Das Wunder der Heliane?’

Ook voor regisseur Jakob Peters-Messer blijft het een vraag. Wat hij wel zeker weet, is dat deze opera van Korngold de kracht van de wensdroom toont. “Ja, de liefde kán overwinnen, als we maar willen.”

Lees meer in deze link →

Annemarie Kremer is Heliane

In de rol van Heliane schittert stersopraan Annemarie Kremer. De rol 'past haar als een handschoen', zoals ze zelf aangeeft. In 2017 zong ze de rol bij de Volksoper in Wenen, onder de directie van Jac van Steen. De Oostenrijkse Der Standard schreef: "Annemarie Kermers zachte, aanhoudende sopraan schijnt als een zon boven de zinderende klankvloed, de Nederlandse beheerst met gemak de eindeloze cantilenes."

In onderstaande link de Weense opname van "Ich ging zu Ihm" uit Das Wunder der Heliane.

Luister alvast naar de muziek

Op het Spotify-account van Reisopera kun je alvast de prachtige muziek uit de opera Das Wunder der Helian beluisteren. Muziekkenner Benjamin Rous heeft een playlist samengesteld met 16 luisterfragmenten. Bij ieder muziekstuk geeft hij een toelichting.

Lees meer en beluister de muziek in deze link

Uitgelicht: Ich ging zu Ihm

Heliane moet zich voor een tribunaal verantwoorden voor haar daden. Heeft zij zichzelf aan de Vreemdeling gegeven? Heeft zij overspel gepleegd? ‘Ich ging zu ihm’ is feitelijk haar getuigenverklaring en pleidooi in een, en is alleen al uitzonderlijk omdat het een van de weinige stukken in de opera is die we echt als een in zichzelf besloten aria kunnen beschouwen.

Lees meer over deze aria in dezelink

Nieuwe orkestratie


De originele orkestratie van deze opera uit 1927 vraagt om 100 -110 musici in de orkestbak. Dat zou betekenen dat wij met deze productie niet kunnen reizen langs de Nederlandse theaters. Om dit toch mogelijk te maken heeft arrangeur Fergus McAlpine een nieuwe orkestratie geschreven zodatg wij met alle 70 - 80 musici van het Noord Nederlands Orkest kunnen toeren met Das Wunder der Heliane. Er zijn geen instrumenten 'geschrapt' in dit nieuwe arrangement, hier en daar is het aantal musici teruggebracht.

Deze speciale Reisopera-uitgave maakt het mogelijk dat ook andere operahuizen deze productie makkelijker op het speelplan kunnen zetten. De nieuwe orkestratie is gemaakt met toestemming van de erven Korngold en in samenwerking met uitgeverij Schott.

De tijdloze verlokking van Das Wunder der Heliane

"Korngold is de grootste hoop voor de Duitse muziek. Hij heeft zoveel talent, dat hij ons makkelijk de helft zou kunnen geven en nog genoeg over zou hebben voor zichzelf." - Giacomo Puccini.

Lees meer over componist Erich Wolfgang Korngold en het ontstaan van zijn meersterwerk Das Wunder der Heliane in deze link

Orchestratie door Fergus McAlpine - Music published / licensed by © Schott Music, Mainz / Albersen B.V., ‘s-Gravenhage.

Team & cast

Artistiek team

Jac van Steen

Muzikale leiding

Jakob Peters-Messer

Regie

Guido Petzold

Decor- & lichtontwerp

Tanja Liebermann

Kostuumontwerp:

Nicole van den Berg

Choreografie

Cast

Annemarie Kremer

Heliane

Darren Jeffery

Der Herrscher, ihr Gemahl

Tilmann Unger

Der Fremde

Ursula Hesse von den Steinen

Die Botin

Zachary Altman

Der Pförtner

Paul McNamara

Der Schwertrichter (blind)

Hugo Kampschreur

Der junge Mensch

Sander de Jong

Erster Richter

Ross Ramgobin

Zweiter Richter

Wiebe-Pier Cnossen

Dritte Richter

Lucas van Lierop

Vierter Richter

Aleš Jenis

FünfterRichter

Artur Janda

Sechster Richter

Veronika Akhmetchina, Megan Brunning, Kris Ng, Claudia Wijers

Die Seraphische Stimmen

Nicole van den Berg

Der Engel

Consensus Vocalis

Koor

Noord Nederlands Orkest

Orkest

Aan deze productie werken mee:
Arrangeur orkestratie
Fergus McAlpine
Assistent dirigent
Erik Desimpelaere
Assistent regisseur
Björn Reinke
Koordirigent
Andrew Wise
Voorstellingsleider
Catherine Schumann
Tweede voorstellingsleider
Onno Heerlien
Repetitor Ian Shaw
Taalcoach
Sára Gutvill
Boventiteling Jurjen Stekelenburg
Understudy
Samuel Levine

Decor & techniek
Charlie Berendsen, Marcel Fekkes, Sebastian Gräve, Tom Heidbuurt, Willem Janssen, Marc Klaver, Ksenija Kosel, Aike Lütkemöller, Herber Molemaker, Albert Jan ten Napel, Elmar Neudam, Klaas de Poel, Rob van Putten, Arjan Reef, David Scheidler, Stephan Stadman, Henk Teggeler, Rolf Vergeer, Harry Vos, Han Wegman, Ruben Wessels, Martijn Zeinstra, Johannes ZomerVijver

Kostuumatelier
Jolijn van Breda, Ans Collet, Remy Eijkholt, Joanna Gaffney, Karen Kolkert, Els Polman, Joëlle Ongenae, Anneke van Rooijen                                                                             

Kap/Grime atelier
Salome Bigler, Marissa Coster Birgit van Dijk, Zoë van Dijk, Iris Gastanovska, Aurora Klugt, Loes Oosterkamp, Madelon Prinsen

Bekijk ook eens