
Orphée l'Amour Eurydice
1 + 1 = 3 perspectieven op de liefde
-
- Immersief muziektheater
- Kies voor de VR-opera of de live opera
-
- Componist
- Christoph Willibald Gluck / Zbigniew Wolny
-
- Tijdsduur
- 45 minuten + 20 minuten
-
- Taal
- Gezongen in het Frans, gesproken in het Engels.
-
- Speeldata
- 18 februari – 20 maart 2022 in vijf speelsteden
-
- Coproductie
- met De Nationale Opera, Opera Zuid, M31 Foundation en WeMakeVR
Volkskrant ★★★★ "Wat de productie echt een absolute aanrader maakt, is dat je kunt kiezen: ga je naar Orphée of naar Eurydice? "
NRC ★★★: “Met VR-brillen, hoofdtelefoons en aria’s krijgen Orphée en Eurydice een stem”
Theaterkrant: "Poëtisch, vindingrijk en filosofisch. De uitvoering is om door een ringetje te halen.”
Het oeroude liefdesverhaal van Orpheus en Euridice opnieuw verteld. Nu eens niet alleen vanuit het perspectief van Orpheus, we laten ook Euridice aan het woord. Waarom en hoe zijn de geliefden elkaar kwijtgeraakt? Het verhaal speelt zich af in een levensgrote installatie, waar je als bezoeker in plaats neemt. Van tevoren moet je kiezen: volg je zijn of haar perspectief op het verhaal? De voorstelling is een mix van zang, dans, spel, muziek en virtual reality
Liefde in tijden van virtual reality
In deze versie van de mythe worden Orpheus en Euridice niet gescheiden door de dood, maar door een lot dat vele hedendaagse relaties treft: de geliefden zijn elkaar kwijtgeraakt. Ze communiceren niet meer direct met elkaar, alleen via sms met L’Amour, de personificatie van de liefde, die ook niet meer weet hoe diens rol als bemiddelaar nog naar behoren te vervullen.
Kies je voor Orphée of Eurydice?
In deze voorstelling moet je van tevoren kiezen welk perspectief je wilt volgen: dat van Orphée of van Eurydice? De twee theaterervaringen verschillen van elkaar. In de Orphée-ervaring krijg je in de tweede akte een VR-bril op en treed je letterlijk in de voetsporen van Orpheus. In de Eurydice-ervaring ga je binnen in het huis van zanger/muzikant Orpheus en danseres Euridice en maak je hun confrontatie in levende lijve mee.


L'Amour: gids, verteller, koppelaar
L' Amour - de Liefde - is de gids/verteller die je door de verschillende ruimtes van de installatie loodst. De rol van L' Amour wordt gespeeld door actrices Brechtje Kat en Tirza de Boer. Van oudsher was de taak van De Lefde duidelijk: twee mensen aan elkaar koppelen, klaar. Maar in een wereld van dating-apps en nieuwe relatievormen is dat niet zo makkelijk meer.
In een aparte VR-ervaring kun je L'Amour helpen bij zijn taak: je krijgt de taak om de juist Orphée en Eurydice aan elkaar te koppelen.
Vijf speelsteden
De productie is vijf weekenden lang te zien in vijf verschillende speelsteden: Enschede (18,19,20 feb), Ede (25,26,27 feb), Amsterdam (5,6,7 mrt), Maastricht (11,12,13 mrt) en Eindhoven (18,19,20 mrt). De voorstelling wordt meerdere keren per middag en avond gespeeld en duurt 45 + 15 = 60 minuten.
Als je een kaartje koopt moet je kiezen uit een Ophée-ticket of een Eurydice-ticket.


Je koopt een Orphée-ticket:
In de Orphée-ervaring volg je het verhaal vanuit het perspectief van Orphée. Soms treed je zelfs letterlijk in zijn voetsporen… Je gaat de installatie binnen via de Orphée-entree en krijgt een plaats toegewezen. Daar introduceert zanger/gitarist Orphée zich. In de tweede akte ga je balkon op en krijg je een VR-bril aangemeten. Lopend en via handbewegingen volg je in de virtuele wereld het perspectief van Orphée. Na de VR-ervaring loop je door naar de derde akte waar Orphée in zijn gevoel over hun gebroken relatie tot een conclusie komt.
Orphée-ervaring (Live theater en VR) + Amour (VR)
Tijdsduur: 75 minuten (60 minuten Orphée + 15 minuten Amour). Als je een half uur voor aanvang binnen bent, dan kun je eerst de L'Amour-ervaring doen.
De Orphée-ervaring is niet rolstoeltoegankelijk en niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn.
Je koopt een Eurydice-ticket:
In de Eurydice-ervaring volg je het verhaal vanuit het perspectief van Eurydice. Je gaat de installatie binnen via de Eurydice-entree, en bij je zitplaats krijg je een koptelefoon op. Danseres Eurydice introduceert zichzelf. In de tweede akte ga je het Huis binnen. Omringd door het Zielenkoor zie en hoor je daar live hoe Orpheus, Eurydice en Amour hun verhaal vertellen, ieder op hun eigen manier. Vervolgens loop je door naar de derde akte waar Eurydice in haar gevoel over hun relatie tot een conclusie komt.
Eurydice-ervaring (Live theater, gedeeltelijk met koptelefoon) + Amour (VR) Tijdsduur: 75 minuten (60 minuten Eurydice + 15 minuten Amour). Als je een half uur voor aanvang binnen bent, dan kun je eerste de L'Amour-ervaring doen.
In Ede, Maastricht en Amsterdam is de Eurydice-ervaring niet rolstoel-toegankelijk.
De Amour-ervaring is inbegrepen bij je Orphée- of Eurydice ticket
L’Amour (De Liefde) heeft jouw hulp nodig! Vroeger was de taak van L’Amour duidelijk: mensen aan elkaar koppelen. Maar in een tijd van algoritme gestuurde dating-apps en nieuwe relatievormen is dat allemaal niet meer zo eenvoudig. In deze VR-ervaring ga je naar het Elysium. Hier help je de talloze dwalende, zoekende Orphée’s en Eurydice’s verschillende relatievormen te verkennen, en onze definitie van ‘verbinding’ vanuit een ander perspectief te bekijken.
Amour-ervaring (virtual reality) Tijdsduur 15 minuten
Ticket: De Amour-ervaring is inbegrepen bij het Orphée-ticket en het Eurydice-ticket en kan naar eigen voorkeur direct voorafgaand of direct na de Eurydice-ervaring worden bezocht. Indien je Amour voorafgaand aan de Orphée of Eurydice-ervaring wilt bezoeken, zorg er dan voor dat je 35 minuten voor de aanvangstijd van Orphée of Eurydice-aanvangstijd aanwezig bent.
De muziek van Gluck vertaald
De muziek van Gluck wordt door de Nederlands-Poolse componist Zbigniew Wolny vertaald naar een intiem en rijkgeschakeerd arrangement voor tenor, gitaar en elektronica. Bekende aria's als 'J'ai perdu mon Eurydice' zitten in de voorstelling.
Coproductie van de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid, De Nationale Opera & Ballet, M31
Foundation en WeMakeVR.
Met dank aan:
- Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie
- Stichting Bird Productions
- International Film Festival Rotterdam
Dit project is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
