Ändere Die Welt!

02 Apr

02 Apr

Muziektheater op de barricades

  • Coproductie
    met Opera Zuid en De Nationale Opera
Talentproductie

Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. In een decor van brokstukken van eerder bevochten ideologieën vragen we ons af: kan een nieuwe wereld alleen gebouwd worden op het schroot van de oude?

Uit de as van de ene opstand herrijst de volgende tegenbeweging, de volgende roep om het andere, het betere, het nieuwe – de roep om vrijheid. In de muziektheatrale collagevoorstelling Ändere die Welt! zien we een groep mensen in de nasleep van een revolutie. Ze proberen een nieuw bestaan op te bouwen terwijl ze zich afvragen: hoe verander je de wereld? Spoken word artiest Amara van der Elst leidt de toeschouwer door de voorstelling en geeft commentaar in de taal van 2023. Betekent verandering vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? We roepen ‘Ändere die Welt!’ (‘Verander de wereld!’), maar hoe doe je dat? En wat is verandering, als die gebaseerd is op ideeën uit het verleden?

Opkomende jonge artiesten
De klanken van de revolutie zijn door de muziekgeschiedenis heen geweven. Met muzikaal leider, arrangeur en pianist Pedro Beriso werd met bestaand en nieuw materiaal een eigenzinnige klankwereld gebouwd, die opstand, verandering en vernieuwing ademt. Muziek van onder meer Hanns Eisler, Weill, Rachmaninov, Shostakovich, Schumann, Auber, Beethoven en Wagner wordt gecombineerd met de hedendaagse klanken van spoken word en elektronische soundscapes. De jonge, veelbelovende theatermaker Mart van Berckel brengt het geheel samen op het toneel. Jonge talenten uit De Nationale Opera Studio zingen in deze productie, die door het hele land zal touren. De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van Collective Works binnen het Opera Forward Festival.

Repetitie foto's van Ändere Die Welt!

Team & cast

Muzikale leiding & concept
Pedro Beriso
Regie
Mart van Berckel
Decor- en lichtontwerp
Vera Selhorst
Kostuumontwerp
Rosa Schützendorf
Geluidsontwerp
Wouter Snoei
Dramaturgie
Jasmijn van Wijnen
Zang
Elenora Hu
Zang
Sam Carl **
Zang
Inna Demenkova*
Zang
Michael Wilmering
Spoken-word
Amara van der Elst
Figuratie
Kai Bartak, Bart Heyl, Finn Vogels
Orkest
LUDWIG

* De Nationale Opera Studio
** Alumnus van De Nationale Opera Studio

  • Coproductie
    met Opera Zuid en De Nationale Opera

Het artistieke team van Ändere Die Welt!

“Pastei-opera roept op tot een liefdevolle revolutie.”

Theaterkrant

In Ändere die Welt! werkt regisseur Mart van Berckel samen met pianist en muzikaal leider Pedro Beriso. Het resultaat is een meer dan interessante mix van liederen en muziekstukken van Eisler, Schumann, Rachmaninov, Kurt Weill, Sjostakovitsj, Wagner en Beethoven. 

{...}

Elk lied is een schot in de roos, met als een van de hoogtepunten Youkali over de ideale wereld van Kurt Weill. De opera heeft de kracht van een moreel appèl, niet in de laatste plaats door de teksten van spoken word-artiest Amara van der Elst die, gekleed in het wit, de liederen van commentaar voorziet.

De voorstelling roept niet zozeer op tot strijd, hoewel de titel dat wel doet vermoeden. Dat aandeel van ‘strijd’ schuilt het meest in de liedteksten van Brecht en Weill, die vooral uit de jaren dertig dateren. De tekst van spoken word-performer Van der Elst bepleit juist een vragende, empatische houding ten opzichte van grote problemen als klimaatverandering en uitputting van de aarde. Maar ook het verlangen naar inclusiviteit staat hoog op de agenda. Voor alles echter draait het om een liefdevolle, zachte bejegening van de mensen onderling die, volgens Van der Elst, meer effect sorteert dan radicaliteit.

“Ändere die Welt geeft hoop”

Place de l’Opera

De grote vraag van de voorstelling, die eigenlijk door alle artiesten gesteld wordt, is hoe we de wereld kunnen veranderen. Revolutie lijkt niet de oplossing, maar als eenieder op zijn of haar eigen wijze nou kleine stapjes zet met het niveau van deze betoverende muziektheater avond in gedachte, is er toch zeker hoop dat er nog iets mogelijk is!
{...}

Spoken word en muziek, dat het zo goed paste kwam door de slimme opbouw van de voorstelling, waarbij de muziek als hoekstenen dienden die werden ingevuld met filosofisch spoken-word van Amara van der Elst. Wat deze jonge vrouw uit haar pas twingtig-jarige brein toverde was overrompelend, indrukwekkend, wonderschoon en bracht een laag aan in de voorstelling, die het geheel op een nog hoger niveau tilde dan de vier vocalisten de prachtig musicerende leden van LUDWIG  al hadden gedaan. 

“Now on tour across the Netherlands and is well worth the price of a ticket.”

OperaWire

Innovative, and successfully won over the audience with its imaginative, challenging and clear-sighted consideration of the festival’s themes.

{...}

An engaging and well-constructed tale

 {...}

The musical fabric of the work was beautifully varied, with the pieces sometimes complementing, although often contrasting, each other to good effect. It was also a score that was sensitively crafted to support the drama.

 [...]

A Well-Balanced Cast Deliver Convincing Performances

 [...]

Sam Carl...His voice has an engaging timbre and a colorful palette

 [...]

Michael Wilmering...a resonant, versatile voice with an attractive timbre

 [...]

Elenora Hu...showed off her sensitivity and nicely balanced voice

 [...]

Inna Demenkova...produced the standout performance

 [...]

LUDWIG...all played superbly

 [...]

It is imaginatively presented and musically engaging.

Bekijk ook eens