Voortgezet Onderwijs

Educatie 12-18

Opera is saai. Opera duurt lang. Opera gaat niet over mij. Voor veel scholieren is muziektheater onbekend en dus onbemind. Tijdens onze workshops, theaterbezoeken en excursies nemen we jongeren mee achter de schermen en laten we ze zien hoe spannend, grappig, bloedstollend en hartverscheurend opera kan zijn.

Excursies in onze ateliers

Hoe verbeeld je een tsunami? Hoe verander je een toneel in een reuzengarderobekast? Hoe zorg je ervoor dat een zelfmoord met een zwaard echt lijkt? Wie in de werkplaats van de Nederlandse Reisopera werkt, moet kunnen toveren.. Wil je de tovenaars op hun vingers kijken? Boek dan een excursie door ons gebouw in Enschede. Behalve de werkplaats zie je ook nog het kostuumatelier, de grime-afdeling en de timmer- en decorwerkplaatsen. Wij ontvangen groepen van scholen uit de omgeving van Enschede en daarbuiten. Een groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 30 leerlingen.

Duik in een opera

Met een schoolklas naar de opera? Jazeker! Scholieren zitten bij ons letterlijk en figuurlijk op de eerste rij. Het begint al met een bezoek aan de voorpremière in het Wilminktheater in Enschede. Zo raken de leerlingen op een natuurlijke manier betrokken bij het verhaal. Om ervoor te zorgen dat ze goed begrijpen waar ze naar kijken en luisteren, geven we ze van te voren een informatieve les in ons gebouw of op de school gehouden. We kunnen ook een theaterles houden, waarbij de leerlingen zelf actief aan het werk gaan met de thema’s van de opera die ze gaan zien.

Opera op maat


Liever een workshop in combinatie met een voorstelling? Of juist een langer lopend project? In overleg bieden we graag een oplossing op maat. We hebben ook ervaring met projecten van meer weken. Docenten en leerlingen zijn enthousiast over deze intensieve trainingen. Het is een praktische manier om artistieke, organisatorische en communicatieve vaardigheden van de leerlingen te stimuleren. In samenwerking met Tetem-kunstruimte uit Enschede organiseren we ook workshops waarin leerlingen gedurende een schooldag een korte video-opera maken. De workshop sluit aan op de opera die op dat moment bij ons wordt gespeeld.

De Reisopera bij jou op school?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een educatieproject op jouw school, neem dan contact op met onze afdeling Educatie.

Stuur een mailtje naar Educatie
Ga terug naar pagina Educatie