Primair onderwijs

Educatie 4-12

In het primair onderwijs staat zélf theater maken centraal. We laten kinderen ervaren hoe het is om zelf te zingen, acteren, dansen, kostuums en decors maken. Het is ook mogelijk om met een of meer groepen een familievoorstelling te bezoeken of deze voorstelling op school te bekijken, met een educatie doe-pakket.

Dagprojecten (groep 1-8)

Alle leerlingen van de school gaan een of twee schooldagen aan de slag met zingen, spelen en dansen. De kinderen werken ook zelf aan kostuumonderdelen en rekwisieten. Na het repeteren per groep, onder leiding van onze workshopleiders, volgt een voorstelling op school, voor alle ouders/verzorgers. De Dagprojecten bieden kinderen én hun ouders een onvergetelijk ervaring.

Scholen kunnen kiezen uit drie Dagprojecten: De Toverfluit, Midzomernachtsdroom en De Wereld van Peer. Lees hier meer over De Wereld van Peer.

Aanmelden voor Toverfluit en/of Midzomernachtsdroom: voor scholen in Enschede die aangesloten zijn bij het Cultuurmenu te boeken via Cultuurmenu Enschede. Scholen buiten Enschede kunnen contact opnemen met Myrthe Veenstra (mveenstra@reisopera.nl) voor meer informatie.

Plankenkoorts: theaterspeurtocht (groep 3-5)

Onder begeleiding van een actrice gaan de kinderen op ontdekkingstocht door het theater. De speurtocht speelt zich af voor en achter het toneel en soms in het decor van de opera. De kinderen gaan op zoek naar een operazangeres, die zich verstopt heeft omdat ze last heeft van plankenkoorts. Tijdens de zoektocht komen de kinderen verschillende mysterieuze dozen tegen. In elke doos vinden ze een ander theatereigenschap: de verbeelding, emotie, techniek of tekst. Wanneer de kinderen de operazangeres hebben gevonden, verleiden ze haar met een liedje om toch het toneel op te komen. Zal de operazangeres uiteindelijk haar plankenkoorts overwinnen?

In samenwerking met het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Aanmelden: voor scholen in Enschede die aangesloten zijn bij het Cultuurmenu te boeken via Cultuurmenu Enschede. Scholen buiten Enschede kunnen contact opnemen met Myrthe Veenstra (mveenstra@reisopera.nl) voor meer informatie.

Hans en Grietje, theatervoorstelling (groep 1-4)

Voor iedereen vanaf 4 jaar brengen we een vrolijke en eigentijdse bewerking van het bekende sprookje van Hans en Grietje. Vijf houtblazers van Phion begeleiden Hans (Whitney Sawyer) en Grietje (Brechtje Kat) bij hun avonturen met deze wel heel bijzondere heks.

Hans en Grietje wonen in de grote stad. Hun ouders hebben een kauwgomballenfabriek. Op een dag besluiten Hans en Grietje van huis weg te lopen, nadat ze van hun ouders hebben gehoord dat ook kauwgomballen moeten maken en verkopen op schoolpleinen.

Ze komen na de nodige omzwervingen terecht in het bos, dat ze alleen kennen van tv. Dan zien ze in het bos een huisje, gemaakt van snoep. De Heks die in het huisje woont, blijkt flink met haar tijd meegegaan te zijn, want deze Heks wil Hans niet vetmesten om vervolgens lekker op te kunnen eten. Nee... ze zet hem juist op dieet! Deze voorstelling kan in het theater bezocht worden of op school worden gespeeld.

In samenwerking met Phion en Wilminktheater & Muziekcentrum.

Te boeken vanaf oktober 2023

Orfeo, theaterfilm, met doe-opdrachten (groep 5 – 8)

Een interactieve theaterfilm in de klas! Het verhaal gaat over de popster Orfeo: iedereen houdt van hem! De fans staan voor hem in de rij. Hij treedt overal op met zijn vriendin Eurydice. Binnenkort gaan ze trouwen! Tot op een dag Eurydice gebeten wordt door een slang en sterft. Orfeo weigert het te geloven. In zijn leven sterft er niemand! En zeker Eurydice niet. Tot aan de onderwereld reist hij om haar terug te vinden. Als het moet zal hij de Dood betoveren met zijn zang. Maar is dat genoeg om haar weer mee te nemen?

In de theaterfilm zijn Orfeo en Eurydice hun trouwfeest aan het voorbereiden en de klas is uitgenodigd voor de bruiloft. Het educatiepakket arriveert in de vorm van een feestelijk huwelijkscadeau. Hierin zitten allerlei materialen om het klaslokaal om te toveren tot trouwlocatie, zodat de klas in een zelfgemaakt decor naar de film kijkt.

In samenwerking met Theater Sonnevanck.

De Reisopera bij jou op school?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een educatieproject op jouw school, neem dan contact op met onze afdeling Educatie.

Stuur een mailtje naar Educatie
Ga terug naar pagina Educatie