Tosca, Die tote Stadt en A Little Night Music bij de Nederlandse Reisopera in seizoen 2018/19

Op 19 en 20 februari hebben wij onze plannen voor seizoen 2018/19 gepresenteerd aan de pers en aan onze relaties. Met Puccini, Korngold en Sondheim is ons nieuwe seizoensaanbod gevarieerder dan ooit! In oktober starten we een uitgebreide tournee door Nederland met Puccini’s Tosca. Daarna brengen we Die tote Stadt (Korngold), een coproductie met Theater Magdeburg (DL). In december organiseren we – op veler verzoek – weer een MeezingMessiah in Carré. We sluiten het seizoen af met een zijstapje uit ons reguliere genre met Stephen Sondheims musical A Little Night Music, met in de hoofdrollen o.a. Paul Groot en Susan Rigvava-Dumas.

In de zomer van 2018 nemen we deel aan de Robeco Summer Nights en het Grachtenfestival Amsterdam. In juli 2018 nemen we tevens definitief afscheid van ons onderkomen van de laatste 60 jaar aan de Perikweg in Enschede. Onze kantoren zijn al gevestigd in het Enschedese Wilminktheater en onze ateliers nemen deze zomer hun intrek in de Performance Factory in Enschede.

Tosca

We openen seizoen 18/19 met een nieuwe productie van Puccini’s geliefde operaklassieker Tosca, in een regie van Harry Fehr. De muzikale leiding is in handen van David Perry en aan deze productie werken mee koor Consensus Vocalis en het Orkest van het Oosten. Hoofdrollen worden gezongen door o.a. Kari Postma (Floria Tosca), Noah Stewart (Mario Cavaradossi) en Philip Rhodes (Il barone Scarpia).

Tosca is van 13 oktober – 14 november 2018 te zien in de theaters.

 

Die tote Stadt

Op 8 december gaat Die tote Stadt (Erich Wolfgang Korngold) in première in Enschede. Deze eerste coproductie met Theater Magdeburg (DL) was in 2016 met veel succes in Duitsland te zien.  Die Deutsche Bühne schreef over deze productie: “Die Melange aus Psychologie und Atmosphäre, die Peters-Messer und sein Team (Bühne: Guido Petzold, Kostüme: Sven Bindseil) finden, passt alles in allem maßgeschneidert zu dieser Musik.” De regie is bij deze productie in handen van de Duitse regisseur Jakob Peters-Messer, die in het huidige speelseizoen Siroe, re di Persia bij ons geënsceneerd heeft. De muzikale leiding van Die tote Stadt is in handen van de Nederlandse dirigent Antony Hermus, de begeleiding wordt verzorgd door Het Noord Nederlands Orkest. Tot de cast behoren o.a. Daniel Frank (Paul) en Iordanka Derilova (Marietta) en koor Consensus Vocalis.

Die tote Stadt is van 8 december 2018 – 12 februari 2019 te zien in de theaters.

 

A Little Night Music

Onze derde grote productie van komend seizoen is Stephen Sondheims musical A Little Night Music. Na het succes van Sweeney Todd, the demon barber of Fleet Street (2014) maken we komend seizoen weer een zijstapje uit ons eigen genre. A Little Night Music is  vooral bekend vanwege de evergreen ‘Send in the clowns’.

De titel is afgeleid van Mozarts Eine kleine Nachtmusik, maar het plot is ontleend aan Ingmar Bergmanns film Glimlach van een Zomernacht uit 1955, dat een seksuele stoelendans in hogere Zweedse kringen rond 1900 tot onderwerp heeft. De regie is in handen van Zack Winokur en de muzikale leiding wordt gedaan door Ryan Bancroft. Aan deze productie werken mee o.a. Paul Groot (Frederik Egerman), Susan Rigvava-Dumas (Desiree Armfeldt), Laetitia Gerards (Anne Egerman) en acteur Guido Spek (Frid, bediende). De begeleiding wordt verzorgd door Het Gelders Orkest

A Little Night Music is van 16 maart – 9 april 2019 te zien in de theaters.

 

Overige activiteiten

Op 9 december 2018 organiseren wij de vierde editie van de Meezing Messiah in Carré, onder leiding van onze directeur Nicolas Mansfield. De eerste drie edities (in resp. 2015, 2016, en 2017) waren zo’n succes dat de Reisopera en Koninklijk Theater Carré besloten hebben weer een meezing-versie van Handels bekende oratorium te organiseren. Aan de MeezingMessiah werken o.a. koor Consensus Vocalis en het VU-Orkest mee. Solisten zijn sopraan Nazan Fikret, alt Martina Mikelic, tenor Christopher Turner en bas Alexander Robin Baker. De kaartverkoop start in mei 2018 via www.carre.nl.

Daarnaast organiseren wij in 2018 weer kleine operaconcerten van een uur, met jong – vaak Nederlands – operatalent in de hoofdrol. Deze OperaLunches en Opera Aperitieven breiden zich naar steeds meer steden uit: naast Enschede en Zutphen nu ook in Leeuwarden, Den Bosch en Arnhem.

Op 1 juli 2018 maken we deel uit van de Robeco Summer Night ‘A Night at the Opera’ in het Concertgebouw in Amsterdam.

Op 11 en 12 augustus verzorgen wij een aantal concerten tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, dat als thema heeft ‘Dichter bij de muziek’.

 

Co-creaties met Theater Sonnevanck

Met jeugdtheatergezelschap Sonnevanck uit Enschede co-creëren we in het najaar van 2018 de schoolvoorstelling Orfeo. Twee jonge zangers en een gitarist brengen de oudste opera van de wereld tot leven in een uitnodigende muziektheatervoorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar.

In oktober en november 2019 brengen we samen met Sonnevanck de familievoorstelling De Boerderij in de theaters. Dit is een actuele muziektheatervoorstelling die losjes geïnspireerd is op de bekende roman Animal Farm van George Orwell.

 

Kunstenplan 2017-2020

Per 1 september 2018 is de Nationale Opera Studio gestart. Dit is een initiatief van De Nationale Opera, in samenwerking met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

Dit  young artists programma is een twee jaar durend trainee-traject voor zes afgestudeerde zangers (m/v) die zich verder willen specialiseren in het operavak. Het programma biedt intensieve muzikale en vocale coaching met deskundigen uit het vakgebied, toegesneden op elke deelnemer.

In april van 2018 staat een operaconferentie gepland met alle operagezelschappen in Nederland, om gezamenlijk plannen te maken voor verdere onderlinge samenwerking.

De allerlaatste productie van 2020 is een herneming van Tristan und Isolde uit 2013. De rol van Isolde wordt gezongen door de Nederlandse sopraan Kelly God.

 

Vrienden van de Reisopera

De Vereniging Vrienden van de Nederlandse Reisopera is per 1 februari 2018 opgehouden te bestaan. De huidige vereniging wordt onderdeel van Nederlandse Reisopera zelf, de ruim 600 leden blijven Vrienden van de Nederlandse Reisopera.

Drie leden van het voormalige bestuur van de Vereniging Vrienden zijn toegetreden tot de nieuw ingestelde Vriendencommissie. Daarnaast bevat de Vriendencommissie twee vertegenwoordigers van de Nederlandse Reisopera. De Vriendencommissie heeft als voornaamste taak de belangen van de Vrienden te behartigen.

De activiteiten van de voormalige Vereniging Vrienden blijven na de integratie bestaan en worden zelfs nog uitgebreid, met o.a. een operacursus, exclusieve kijkjes achter de schermen en meet & greets met uitvoerenden van de producties. Het blad Opera Informa blijft bestaan. Ben Coelman, coördinator Educatie & Voorlichting Nederlandse Reisopera is vanaf 1 februari hoofdredacteur.

 

Verhuizing

Op woensdag 5 juli 2017 zijn onze kantoren verhuisd naar de derde verdieping van het Wilminktheater in Enschede. Het was de eerste fase van de verhuizing van ons hele bedrijf, en het afscheid van ons pand aan de Perikweg in Enschede. Onze afdeling Techniek en onze ateliers (decor, kostuums, kap/grime) blijven tot en met voorjaar 2018 gevestigd aan de Perikweg 97 in Enschede.  In de zomer van 2018 nemen de ateliers hun intrek in de Performance Factory (voormalig Polaroid gebouw) aan de Hoge Bothofstraat in Enschede.

Ons huidige pand aan de Perikweg 97 is verkocht aan projectontwikkelaar Nijhuis. Het pand zal op termijn worden gesloopt en op het terrein worden vervolgens 50 woningen gebouwd.

 

TKH Group nieuwe hoofdsponsor

Met ingang van komend seizoen 2018/19 heeft de Nederlandse Reisopera voor het eerst in zijn geschiedenis een hoofdsponsor: TKH Group uit Haaksbergen (OV).

TKH Group NV (‘TKH’) is een internationaal opererend, innovatief technologiebedrijf, met het hoofdkantoor in Haaksbergen (NL). De technologiebasis bestaat uit vier kerntechnologieën: connectivity, mission critical communication, vision & security en smart manufacturing systems. De kerntechnologieën worden gecombineerd in geïntegreerde systemen en oplossingen in drie bedrijfssegmenten: Telecom, Building en Industrial Solutions. De groei is geconcentreerd in Europa, Noord-Amerika en Azië. De TKH-aandelen (TWEKA) staan genoteerd aan Euronext Amsterdam.

 

Concept Challenge voor jonge operamakers: Geef ze vleugels!

Met trots kunnen wij melden dat wij in seizoen 2019/20  de ruimte hebben gevonden om een extra productie te maken: een pocketversie van Jevgeni Onjegin van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski. Wij hebben een Concept Challenge verbonden aan deze productie en jonge operamakers (regisseurs, ontwerpers) uitgedaagd om voor deze nieuwe productie een concept in te sturen. Er zijn inmiddels tientallen concepten van makers uit binnen- en buitenland bij ons ingeleverd en op 18 april kiest een deskundige jury het winnende team. De winnaars mogen hun concept ook daadwerkelijk uitvoeren en in november en december 2019 is de pocketopera Jevgeni Onjegin in de Nederlandse theaters te zien.

 

La bohème  - met Symfonia Jong Twente

La bohème - met Symfonia Jong Twente

Giacomo Puccini
6 JUL 2019

Een primeur voor Twente: de jonge musici van Symfonia Jong Twente samen op het podium met zeven prachtige solisten van de Reisopera. Samen voeren ze Puccini's hartverscheurend mooie opera La bohème uit. Slechts één maal te zien in het Muziekcentrum Enschede!


Lees meer Tickets