De Maakers

Talent 15-25
De Maakers is een kweekvijver voor jong theatertalent van 15 tot 25 jaar uit Oost-Nederland, opgezet met De Theatermakerij uit Enschede. De Maakers spelen, zingen en musiceren in een muziektheaterproductie die ze zelf maken, onder begeleiding van professionals.

Iedere zomer wordt een nieuwe productie uitgevoerd die altijd  gebaseerd is op het thema uit een opera van de Reisopera. in seizoen 21/22 gaan De Maakers aan de slag met de nieuwe productie Zauberflöte: wat als de leugen regeert.

We zijn op zoek naar nieuwe Maakers! De audities zijn voor seizoen 21/22 zijn op zondag 28 november in Enschede.

Orpheus: de film

In 2020 maakte de eerste lichting Maakers (2019/20) de voorstelling Orpheus: durf jij los te laten? Vanwege de coronamaatregelen kon de productie niet live gespeeld worden. Dus maakten de Maakers een film van 20 minuten, die je hieronder kunt bekijken:

Zelf ook Maaker worden?

Ieder seizoen is er plaats voor weer nieuwe Maakers. De audities voor seizoen 22/23 zijn op zondag 28 november in Enschede.

Zo kun je Maaker worden.
Zelf theater maken

De Maakers staan voor zowel ‘maken’ als ‘zelf spelen’. Van auditie tot en met de voorstelling worden de jongeren  begeleid door een tekstschrijver, componist en regisseurs maar het zijn de ideeën van de jongeren zélf die de basis vormen van de uiteindelijk productie. De Maakers volgen daarvoor verschillende workshops, zoals kostuums maken, decor vormgeven, stemgebruik of video.

 

We dagen onze Maakers uit om kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen. Is dit verhaal nu nog relevant?

In de zomer van 2021 was dat de muziektheaterproductie Tristan en Isolde - als liefde gevaarlijk wordt.

Lichting 21/22

Maak kennis met de Maakers van lichting 21/22: Cato Venema, Eva Kosak, Johanna van den Berg,
Katinka Tiemersma, Lieke Oude Nijeweeme, Marit Holterman, Marly van Gaal, Maya Vlasma,
Persijn Oesterholt, Ruth Bulsink, Sander Annink, Sarah Wierda, Stef Jongbloed

Dit zijn De Maakers 21/22
Professionele begeleiding

In seizoen 20/21 was de professionele begeleiding van De Maakers in handen van artistiek leider Karine Roldaan, regisseurs Harold Schraven en Robert Baarda, componist Thijs Borsten en tekstschrijver Jibbe Willems. Gedurende het repetitieseizoen krijgen de Maakers ook workshops op het gebied van tekstschrijven, decors & kostuums en zang van andere professionals uit de podiumkunsten.

Het artistieke team

In seizoen 2020/21 gingen de Maakers aan de slag onder professionele begeleiding van Karine Roldaan, Harold Schraven, Robert Baarda, Thijs Borsten en Nadieh Tigchelaar.

Dit zijn de begeleiders van lichting 20/21

In seizoen 2020/21 is de productie Tristan en Isolde - als liefde gevaarlijk wordt gerealiseerd met steun van: Vitens Waterbedrijf, Clafis Ingenieus, Freinetschool De Bothoven, gemeente Enschede, provincie Overijssel, Fonds voor Cultuurparticipatie (talent in de regio), Van Brakel Vastgoed, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Lira Fonds.

Maakers en begeleiders van lichting 2021!