Reisopera Concept Challenge

Competitie
Wij investeren voortdurend in jonge theatermakers die zo hun sporen kunnen verdienen in het operavak. Om deze reden hebben we in 2017 hebbende Reisopera Concept Challenge in het leven geroepen: een internationale competitie voor jonge artistieke teams.

Ze krijgen de kans om een reizende operaproductie te ontwikkelen en zo ervaring op te doen bij een gevestigd operahuis. Aan de eerste editie in 2017 hebben 44 internationale teams meegedaan. Vijf mochten in 2018 hun concept komen presenteren in Enschede  en de winnaars mochten hun idee bij ons komen uitvoeren, in een reizende operaproductie

 2019: Pocketopera Jevgeni Onjegin

Het artistiek team van onze pocketopera Jevgeni Onjegin  bestond uit de winnaars van de allereerste Concept Challenge uit 2018: het uit Duitsland afkomstige team van regisseur Kai Anne Schumacher en ontwerper Dominique Wiesbauer.

Josef Fuchs, artistiek leider van de Nederlandse Reisopera legt uit dat deze Challenge nog een andere doelstelling beoogt: “We vinden het ook heel belangrijk dat naar de vorm van opera wordt gekeken. En dat een volgende generatie van regisseurs en ontwerpers deze vorm verder ontwikkelt.”

Jevgeni Onjegin (2019)
2021: Pocketopera La traviata

De ‘runner-up’ van de Challenge uit 2018, regisseur Dorike van Genderen, maakte het concept voor de tweede editie van de Concept Challenge. In november 2021 gaat haar pocketopera La traviata op tournee door ons land.

Pocketopera La traviata

Lees meer over het bijzondere concept dat Dorike van Genderen heeft ontwikkeld voor haar enscenering van de pocketopera La traviata.

Lees meer over La traviata