Seizoen 2019/20: een opera in het Nederlands en samenwerking met Studio Drift.

Met de primeur van de Nederlandstalige productie Bruid Te Koop! en de samenwerking met Studio Drift voor de vormgeving van L’Orfeo verleggen we komend seizoen opnieuw onze grenzen. Een logisch vervolg van de koers die de Reisopera sinds 2013 heeft ingezet. Il barbiere di Siviglia in een regie van Laurence Dale gooide hoge ogen in 2013 en komt daarom in het najaar van 2019 terug in de theaters. Met de pocketopera Jevgeni Onjegin reizen we komend seizoen naar nieuwe speelsteden als Nijmegen en Tilburg. Het succes van de samenwerking met Theater Sonnevanck in het afgelopen seizoen (Orfeo) krijgt een vervolg met de familievoorstelling Zwijnenstal (8+). Sinds februari van dit jaar heeft de Reisopera een eigen Kinderkoor en komend seizoen bieden we met project De Maakers jongeren van 14 – 21 jaar de kans om samen met professionals een eigen voorstelling te maken en te spelen. Deze zomer staat de Reisopera voor het eerst op het grootste muziekfestival van Nederland: de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

IL BARBIERE DI SIVIGLIA (ROSSINI) Wegens groot succes in 2013 in reprise: de komische opera Il barbiere di Siviglia (Rossini) in een regie van Laurence Dale, met in de cast o.a. Karin Strobos (Rosina), Mark Milhofer (Almaviva) en Brunò Pratico (Bartolo). Pers en publiek waren in 2013 lovend over enscenering en cast van deze sprankelende opera buffa. Trouw (Peter van der Lint) gaf vijf sterren: “Een bruisend en geestig geheel in een fel kleurencrescendo”. De Telegraaf schreef: “Karin Strobos is een Rosina uit duizenden”. Il barbiere di Siviglia is tijdloos, geestig en gevat, zit vol vaart en onbezonnen vreugde en is daarom een van de meest geliefde opera’s aller tijden. Il barbiere di Sivigla is van 28 september – 2 november 2019 te zien in de theaters.

L’ORFEO (MONTEVERDI) Monique Wagemakers ontwikkelt samen met Lonneke Gordijn en Nanine Linning het concept voor deze opera over Orpheus die afdaalt in de onderwereld om zijn geliefde Eurydice terug te halen uit de dood. Monique Wagemakers tekent voor de regie, de vormgeving en installatie zijn van Lonneke Gordijn (Studio Drift), de choreografie is van Nanine Linning en de kostuumontwerpen van Marlou Breuls. De dansers voor deze productie komen van Dance Company Nanine Linning L’Orfeo is een coproductie met Opera2Day en Studio Drift. Kunstenaar Lonneke Gordijn van Studio Drift voegt een nieuwe dimensie toe aan wat wel als de moeder aller opera’s wordt beschouwd, met een driedimensionale installatie als decor. Het kunstenaarscollectief maakte internationaal naam met duizelingwekkende (licht)sculpturen en installaties, waarin natuur en techniek samensmelten. Monique Wagemakers over haar interpretatie: “Orfeo kan de pijn en het verdriet uit het verleden niet loslaten, er is iets dat hem belemmert het geluk te ervaren als het er is. Het Orpheus-verhaal gaat ook over ons: ook wij willen soms de tijd terugdraaien en het geluk vasthouden”. L’Orfeo is van 25 januari – 22 februari 2020 te zien in de theaters.

BRUID TE KOOP! (SMETANA) Een volwassen sprookje vol seks en humor: de Reisopera steekt Smetana’s komische opera Die verkaufte Braut in een eigentijdse nieuwe jas! De opera wordt gezongen in een fonkelnieuwe, Nederlandse bewerking van Anne Lichthart en daarmee wordt Bruid Te Koop! ontdaan van het etiket ‘folkloristisch’ en krijgt het de kans om opnieuw ontdekt te worden als een van de meest geslaagde komedies uit het operarepertoire. De regie is in handen van John Yost en dirigent Ed Spanjaard heeft de muzikale leiding. Bruid Te Koop! is van 14 maart – 25 april 2020 te zien in de theaters.

POCKETOPERA JEVGENI ONJEGIN (TSJAIKOVSKI) In november 2019 presenteren wij een operaproductie die gemaakt is voor de kleine (ook vlakke vloer-) zalen in de theaters: een ‘pocketversie’ van Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin. Het artistieke team van deze productie bestaat uit de winnaars van de Reisopera Concept Challenge uit 2018. Dit was een eigen ontwerpwedstrijd, uitgeschreven door de Nederlandse Reisopera, speciaal voor jonge theatermakers in het operavak. In deze versie is de essentie van Tsjaikovski’s opera teruggebracht tot een intieme, meeslepende voorstelling van één uur en twintig minuten. Regisseur Kai Anne Schuhmacher legt de beslissende momenten in de levens van Tatjana en Olga onder een vergrootglas en laat zien hoe een enkele beslissing in je jeugd dramatische gevolgen kan hebben voor de rest van je leven. Jevgeni Onjegin is een ontroerend en diepgravend psychologisch drama vol emotionele conflicten met lyrische, hartstochtelijke muziek. De meest bekende aria is de Briefscène, waarin Tatjana een wanhopige liefdesbrief schrijft aan Onjegin. Jevgeni Onjegin is van 1 – 28 november 2019 te zien in de theaters.

MEEZING MESSIAH IN CARRÉ Op zondag 8 december 2019 organiseren wij de vijfde editie van de Meezing Messiah in Carré, onder leiding van onze directeur Nicolas Mansfield. De eerste vier edities waren zo’n succes dat de Reisopera en Koninklijk Theater Carré besloten hebben weer een meezingversie van Händels bekende oratorium te organiseren. Aan de MeezingMessiah werken o.a. koor Consensus Vocalis en het VU-Orkest mee. Solisten zijn Andrea Carolina Núñez (sopraan), Esther Kuiper (alt), Lucas van Lierop (tenor) en Darren Jeffery (bas). Er is plaats voor 1000 amateurzangers en -zangeressen, kaarten bestellen kan nu al via www.carre.nl.

SAMENWERKING MET ORKEST VAN HET OOSTEN/HET GELDERS ORKEST Zoals de zussen Ruth en Eileen Sherwood in Wonderful Town samen op reis gaan om hun geluk te beproeven in New York, zo slaan het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest zusterlijk vanaf 1 september een nieuwe weg in als één organisatie. De Reisopera is een vaste samenwerkingspartner van de twee orkesten en gezamenlijk markeren de drie organisaties dit bijzondere moment met de concertante uitvoering van Leonard Bernsteins wervelende musicalklassieker Wonderful Town. Wonderful town is van 4 – 12 oktober te zien in Enschede, Zwolle, Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn en Arnhem.

SAMENWERKING MET THEATER SONNEVANCK Met jeugdtheatergezelschap Sonnevanck uit Enschede co-creëren we in het najaar van 2019 de familievoorstelling (8+) Zwijnenstal: een spannende muzikale komedie over de allerbeste boerderij, met de aller-gelukkigste dieren ter wereld. Zwijnenstal is een muzikale, humoristische vertelling over recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt. De tekst is geschreven door Marije Gubbels, in samenwerking met Ilse Warringa en de muziek is van Thijs Borsten. De voorstelling wordt gespeeld door Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer. Zwijnenstal is van 6 oktober – 1 december 2019 te zien in de theaters en op scholen.

SAMENWERKING MET DE THEATERMAKERIJ ENSCHEDE: DE MAAKERS Project De Maakers is het begin van een samenwerking tussen de Theatermakerij Enschede en de Reisopera met als doel op structurele basis op hoog niveau muziektheatervoorstellingen te maken met jongeren tussen de 15 en 21 jaar. De muziektheatergroep wisselt jaarlijks van samenstelling. Bij de keuze van de voorstelling wordt uitgegaan van de thematiek van de opera die de Reisopera dan brengt: in seizoen 2019/20 is dit L’Orfeo. De jongeren van De Maakers gaan aan de slag met de eeuwenoude mythe van Orpheus en Eurydice en ontwikkelen – samen met professionals – een oorspronkelijke en eigenzinnige muziektheatervoorstelling, waarin ze zelf spelen. De ideeën van de jonge spelers en muzikanten vormen de basis voor muziek en script. Start project in september 2019, voorstellingen in april/mei 2020.

SAMENWERKING MET SYMFONIA JONG TWENTE: LA BOHÈME Op zaterdag 6 juli voeren jeugdorkest Symfonia Jong Twente (SJT) en de Reisopera samen een concertante pocketversie uit van Puccini’s La bohème in het Muziekcentrum in Enschede. SJT heeft hun seizoen 2018/19 in het teken gesteld van ‘opera’ en dan is een samenwerking met het operagezelschap dat in Twente gehuisvest is vanzelfsprekend. Symfonia Jong Twente is een jeugdorkest met ongeveer 65 leden dat al bijna 50 jaar staat voor talentontwikkeling van jonge musici. Het orkest heeft een eigen kweekvijver voor jong talent tot 14 jaar genaamd Symfonia Junior. Op 6 juli voeren de jonge musici samen met zeven solisten van de Reisopera de ‘pocketversie’ van La bohème uit die de Reisopera voor het laatst in 2017 te zien was tijdens Festival Classique. Aan de uitvoering doet ook het Reisopera Kinderkoor mee.

HET REISOPERA KINDERKOOR Goed nieuws voor kinderen in Enschede die van zingen houden: de Nederlandse Reisopera is in februari begonnen met een eigen kinderkoor. Onder leiding van dirigent Mirjam Spoelman leren kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar zingen in een koor én gaan ze meespelen in producties en meedoen bij optredens van de Reisopera. Plezier in samen zingen staat voorop! Lidmaatschap van het Reisopera Kinderkoor is gratis. De eerste productie waaraan het kinderkoor deel zal nemen is Puccini’s La bohème, een samenwerkingsproject met jeugdsymfonieorkest Symfonia Jong Twente, op zaterdag 6 juli in het Muziekcentrum in Enschede. In december treedt het Kinderkoor op tijdens The Christmas Night in het Wilminktheater. De repetities van het Kinderkoor zijn op woensdagmiddagen van 15.30 – 16.30 uur in Enschede. Op dit moment heeft het Reisopera Kinderkoor 30 leden, aanmelden kan via kinderkoor@reisopera.nl .

OVERIG NIEUWS Per 1 september 2018 is De Nationale Opera Studio (DNOS) van start gegaan. Dit is een initiatief van De Nationale Opera, in samenwerking met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid. Artistiek leider is de internationaal gerenommeerde sopraan Rosemary Joshua. Dit young artists programma is een twee jaar durend trainee-traject voor zes afgestudeerde zangers (m/v) die zich verder willen specialiseren in het operavak. Het doel van de Studio is dat zij zich verder kunnen ontwikkelen tot allround artiesten, door het aanbieden van kwalitatief hoogstaande training gecombineerd met een breed scala aan professionele ervaringen. Komend seizoen zullen zangers uit de Nationale Opera Studio ook te zien zijn in producties en concerten bij de Reisopera.

Onze operaproductie Ariadne auf Naxos (Richard Strauss) uit 2016 zal in april 2020 in Canada te zien zijn. De productie is verhuurd aan Calgary Opera. De regie was van Laurence Dale en decor- en kostuumontwerp van Gary McCann.

Op zondag 9 juni treden we, samen met het Orkest van het Oosten, op tijdens het kunstfestival Kunst in het Volkspark in Enschede, met solisten Laetitia Gerards en Denzil Delaere.

Op zaterdag 20 juli staat de Reisopera voor de allereerste keer op festival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. We brengen een 45 minuten durende versie van Rossini’s Il barbiere di Siviglia (speciaal voor de gelegenheid vormgegeven door regisseur Laurence Dale) met o.a. Karin Strobos, Mark Milhofer en German Olivera. Ook bieden we de festivalbezoekers twee heuse operaworkshops aan. Het motto hierbij is: je hoeft niet te kunnen zingen, maar het helpt wel!

Il barbiere di Siviglia

Il barbiere di Siviglia

Gioacchino Rossini
28 SEP - 2 NOV 2019

Lukt het de jonge rijke Rosina met hulp van de slimme Figaro uit handen van haar voogd Bartolo te blijven, die immers alleen op haar bruidsschat uit is? En hoeveel vermommingen moet Almaviva wel niet gebruiken om Rosina voor zich te winnen?


Lees meer Tickets