Hans en Grietje

24 Oct

24 Oct

Vrolijk familieconcert voor iedereen vanaf 4 jaar!

 • Familievoorstelling
  Voor iedereen vanaf 4 jaar
 • Tijdsduur
  35 minuten, zonder pauze
 • Taal
  Gesproken en gezongen in het Nederlands
 • Met muziek uit de opera Hänsel und Gretel (Humperdinck)
 • Tekst
  Jibbe Willems
 • Tournee
  12 september - 23 december 2021
4+
Voor kinderen (4+) én hun (groot)ouders brengen we een vrolijke en eigentijdse bewerking van het bekende sprookje van Hans en Grietje. Vijf houtblazers van Phion begeleiden acteurs Hans (Whitney Sawyer) en Grietje (Brechtje Kat) bij hun avonturen met een wel hele bijzondere heks! 

Het sprookje van Hans en Grietje is bij iedereen bekend. Tekstschrijver Jibbe Willems herschreef de tekst van het sprookje en gaf er een eigentijds draai aan.

Het verhaal

Hans en Grietje wonen in de grote stad. Hun ouders hebben een kauwgomballenfabriek. Op een dag besluiten Hans en Grietje van huis weg te lopen, nadat ze van hun ouders hebben gehoord dat ook kauwgomballen moeten maken en verkopen op schoolpleinen!

GRIETJE "En nu zeggen ze [hun ouders]: “jullie moeten ook werken”
HANS “Jullie moeten zelf je broek ophouden”
GRIETJE “Jullie hangen aan de subsidieslurf”
HANS “Wat is dat?”
GRIETJE “Geen idee maar het klinkt heel vies"

Ze komen na de nodige omzwervingen terecht in het bos, dat ze alleen kennen van tv. Dan zien ze in het bos een huisje, gemaakt van snoep. De Heks die in het huisje woont, blijkt flink met haar tijd meegegaan te zijn. Probeerde de heks uit het oorspronkelijke sprookje de kleine Hans flink vet te mesten, om hem vervolgens op te kunnen eten, in deze voorstelling moeten de kinderen juist op dieet!

Hans en Grietje is een coproductie van de Nederlandse Reisopera, Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, met medewerking van het Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Deze voorstelling is ook als besloten schoolvoorstelling op scholen en in theaters te zien.

Team & Cast

Regie
Anne Slothouwer
Tekst
Jibbe Willems
Decorontwerp
Cynthia Borst
Hans
Whitney Sawyer
Grietje
Brechtje Kat

Bekend sprookje met een twist

 • Familievoorstelling
  Voor iedereen vanaf 4 jaar
 • Tijdsduur
  35 minuten, zonder pauze
 • Taal
  Gesproken en gezongen in het Nederlands
 • Met muziek uit de opera Hänsel und Gretel (Humperdinck)
 • Tekst
  Jibbe Willems
 • Tournee
  12 september - 23 december 2021

Blaaskwintet met vijf musici
Uit de oorspronkelijke muziek van Engelbert Humperdincks opera heeft de Britse fluitiste Helen Mils zestien bekende fragmenten gekozen en bewerkt voor een traditioneel blaaskwintet bestaande uit fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. Uiteraard ontbreken de bekendste stukken als het ‘Slaapliedje’ en het ‘Knibbel-knabbel-knuisje’ niet. De begeleiding van de familieconcerten en schoolvoorstellingen wordt verzorgd door steeds vijf musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.  Aan het begin van de voorstellingen vertellen de musici wat meer over hun instrumenten en nodigen ze de kinderen uit actief mee te doen.

 

Flexibel decor
De regie van deze productie wordt gedaan door Anne Slothouwer. Ze werkte jarenlang als regieassistent en avondregisseur bij de o.a. de Nederlandse Reisopera en de Nationale Opera. Het decor bestaat uit een flexibele set blokkendozen, ontworpen door kunstenares Cynthia Borst. Zowel de familievoorstellingen als de schoolvoorstellingen worden met decor uitgevoerd.

“Hans en Grietje gemakkelijk de aandacht vast weet te houden.”

Theaterkrant

Hans en Grietje is een van de bekendste sprookjes van de gebroeders Grimm en ook de opera die Engelbert Humperdinck daarop baseerde is onverminderd populair. Die opera bracht de Nederlandse Reisopera voor het laatst in 2007. Hoog tijd voor een nieuwe versie, maar dan speciaal voor kleuters, met een flinke aanpassing van het verhaal en geen acterende zangers, maar zingende acteurs.

[...]

Hans en Grietje vinden eigenlijk alles saai. Alleen vervelen vinden ze wel leuk en misschien dansen. Totdat de ouders ingrijpen en vertellen dat zij ook aan het werk moeten; ‘Jullie moeten zelf je broek ophouden, jullie hangen aan de subsidieslurf!’ Wat dat precies is, weten Hans en Grietje niet, ‘Maar het klinkt heel vies’.

Ze besluiten van huis weg te lopen, dan worden hun ouders vast ongerust, en belanden in een bos. Dat is nieuw voor hen, want ze zitten altijd binnen, achter een scherm. De heks die ze al snel ontmoeten, wil ze niet vetmesten, maar juist vermageren om ze bij haar biologische yoghurt op te eten. In rap tempo wordt toegewerkt naar het einde, waarbij een agent niet de kinderen maar juist de heks wil redden en het hele plan van de kinderen in duigen valt.

[...]

Veel grappen lijken vooral gericht op de ouders, maar de tekst voorziet ook in vele scheetgrappen die het altijd goed doen bij kleuters, net als het woord ‘subsidieslurf’. In de energieke regie van Anne Slothouwer spelen Sawyer en Kat ook met miniatuurversies van zichzelf en pruik-op-pruik-af wordt evenmin geschuwd, waardoor deze Hans en Grietje gemakkelijk de aandacht vast weet te houden

Bekijk ook eens