Inside Reisopera: Nicolas Mansfield

Aan het begin van seizoen 2017/18,  blik ik terug op een paar veelbewogen jaren bij de Nederlandse Reisopera.  We toerden met de met vijf sterren bekroonde productie Ariadne auf Naxos, de precies honderdjarige opera van Richard Strauss, én een sprankelende uitvoering van Mozarts Così fan tutte – een productie die ook al bol stond van de jeugd, aan het begin van hun carrières. Maar er was veel meer dan dat. Een uitverkocht Carré voor de Meezing-Messiah. 1400 mensen zochten elkaar op in muziek en gezamenlijkheid èn eenheid. Daarnaast produceerden we tal van kleinere concerten: in Den Haag, Enschede, Zutphen en veel andere plaatsen door heel Nederland.

We hebben tevens tezamen met Opera Zuid en de Nationale Opera in Amsterdam onze eerste gezamenlijke voorstelling tot stand gebracht. We zijn actief in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om onze cultuur uit Nederland in beeld te brengen. Samen met de University of Twente hebben we – met het TechTripFestival – de mogelijkheden van nieuwe technologie in het theater verkend. We zijn trots dat ook dit experiment goed bezocht werd.  Onze educatieve activiteiten zijn uitgebreider geweest dan ooit, en de reis langs scholen in Overijssel na Madame Butterfly met de productie Vlinder heeft meer dan ooit rupsjes.. eh kinderen bereikt. Misschien wel duizenden.

Afgelopen september 2016 heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onze investeringsaanvraag wederom voor vier jaar goedgekeurd. En daarom gaan we tot minstens 2020 door. We gaan door met relevante en mooie opera’s maken, die mensen raken en verbinden. Onze passie is gegarandeerd. Niet alleen met de met liefde gemaakte decors en kostuums, maar vooral door de kracht van de menselijke stem en het individueel vermogen op te treden. Daarin zit de echte relevantie van opera vandaag. En dankzij ons steeds groeiende publiek, zijn wij vereerd meer mensen dan ooit –vaak voor het eerst-opera te laten ervaren.

We zijn er bij de Reisopera ervan overtuigd dat cultuur in Nederland belangrijker is dan ooit. In een omgeving van polarisatie en negativisme, geeft cultuur hoop en verbinding. In ons razendsnelle bestaan geeft een levende voorstelling ons de mogelijkheid –zonder ideologie of geloof- op het bestaan te reflecteren. Om positie te nemen. Stilstaan om terug te blikken en onthaast vooruit te kijken. En vooral om samen te beleven. Op deze wijze mogen makers en publiek mede bepalen hoe onze wereld er nu en in een toekomst uit ziet.

We zien je graag terug in seizoen 2017/2018 bij een van onze operaproducties, concerten of meezingconcerten,

Nicolas Mansfield, algemeen en artistiek directeur

Terug naar De Nederlandse Reisopera