Educatie: zelf opera maken!

Wil je als docent meer weten over opera of wil  je met je leerlingen zélf muziektheater maken, neem dan contact op met onze afdeling Educatie: mail of bel met Ben Coelman (bcoelman@reisopera.nl, 088 – 028 50 00).

Primair onderwijs: opera doe je zo

Een opera in één dag

Een opera maken in één (school)dag? Onze projecten Zomernachtsdroom en De Toverfluit bewijzen dat het kan. Alle leerlingen van een basisschool kunnen eraan meewerken. Gedurende een hele schooldag werken alle groepen onder deskundige leiding aan een muziektheatervoorstelling. Aan het eind van de dag tonen we met z’n allen het resultaat aan ouders en andere genodigden. Deze dag organiseren we gedurende het hele schoolseizoen. Er geldt per school een maximum van 8 groepen van 33 leerlingen.

Voorgezet onderwijs: beleef opera

Opera in uitvoering

Hoe verbeeld je een tsunami? Hoe verander je een toneel in een reuzengarderobekast? Hoe zorg je ervoor dat een zelfmoord met een zwaard echt lijkt? Wie in de werkplaats van de Nederlandse Reisopera werkt, moet kunnen toveren.. Wil je de tovenaars op hun vingers kijken? Boek dan een excursie door ons gebouw in Enschede. Behalve de werkplaats zie je ook nog het kostuumatelier, de grime-afdeling en de timmer- en decorwerkplaatsen. Wij ontvangen groepen van scholen uit de omgeving van Enschede en daarbuiten. Een groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 30 leerlingen.

Duik in een opera

Met een schoolklas naar de opera? Jazeker! Scholieren zitten bij ons letterlijk en figuurlijk op de eerste rij. Het begint al met een bezoek aan de voorpremière in het Wilminktheater in Enschede. Zo raken de leerlingen op een natuurlijke manier betrokken bij het verhaal. Om ervoor te zorgen dat ze goed begrijpen waar ze naar kijken en luisteren, geven we ze van te voren een informatieve les in ons gebouw of op de school gehouden. We kunnen ook een theaterles houden, waarbij de leerlingen zelf actief aan het werk gaan met de thema’s van de opera die ze gaan zien. In februari 2017 vindt de voorpremière plaats van Mozarts Don Giovanni.

Opera op maat

Liever een workshop in combinatie met een voorstelling? Of juist een langer lopend project? In overleg bieden we graag een oplossing op maat. We hebben ook ervaring met projecten van meer weken. Docenten en leerlingen zijn enthousiast over deze intensieve trainingen. Het is een praktische manier om artistieke, organisatorische en communicatieve vaardigheden van de leerlingen te stimuleren. In samenwerking met Tetem-kunstruimte uit Enschede organiseren we ook workshops waarin leerlingen gedurende een schooldag een korte video-opera maken. De workshop sluit aan op de opera die op dat moment bij ons wordt gespeeld.

Terug naar Ontdek opera