Ontdek opera!

Opera is totaaltheater

Opera is muziektheater, maar eigenlijk is totaaltheater een beter woord. Het is een toneelstuk waarbij acteurs de tekst zingen op muziek. Die muziek is vaak klassiek en wordt live gespeeld door een (groot) orkest. De vormgeving – het samenspel van decor, kostuums en licht – is een ander belangrijk kenmerk. In sommige opera’s zit ook dans of ballet, dat speciaal voor die opera wordt ontwikkeld door een choreograaf. Dat de voorstelling verschillende zintuigen tegelijk prikkelt is een van de redenen waarom opera zo speciaal is.

Het hele leven komt voorbij

Opera’s gaan heel vaak over de liefde. En dus gaat het ook over hoop, trouw, macht, onmacht, lust, wraak, verlies, rouw. Dit zijn thema’s die voor iedereen betekenis hebben. Opera gaat kortom over het leven. De verhalen van de vroege opera’s kennen veelal een happy end. De later geschreven opera’s hebben vaak een dramatische afloop. Aan onvergetelijke sterfscènes geen gebrek!

Opera is teamwork

De meeste opera’s worden opgevoerd in theaters of schouwburgen. Het orkest zit in een orkestbak voor het podium, zodat het publiek goed ziet wat er op het toneel gebeurt. Daar staan de solisten en vaak ook een (groot) koor. De Nederlandse Reisopera stelt voor elke opera een nieuw artistiek team samen. De regisseur, de dirigent en de ontwerpers van kostuums, decor en licht werken hierin nauw samen.

Stemmen die ver reiken

Een operazanger zingt onversterkt, hij of zij is in staat om de hele zaal te bereiken. Dat lukt ook in de grootste zaal waar wij spelen: Theater Carré in Amsterdam. Alle theaters waar wij komen hebben een goede akoestiek. Ze zijn zo gebouwd dat de zang mooi wordt uitvergroot. Dat er geen microfoons nodig zijn is een van de kenmerken waarmee opera zich onderscheidt van musical. Ook de lange historie en de rijkdom van de muziek maakt opera anders dan musical.

De tijd die nodig is

Het is een misverstand dat een opera altijd lang duurt. De lengte verschilt per opera. Gemiddeld is het ongeveer 2,5 uur. Maar uitvoeringen van anderhalf uur komen ook voor. En soms, zoals bij opera’s van de componist Richard Wagner, kun je je er wel 6 uur in onderdompelen. Er is vrijwel altijd een pauze, en soms meer dan één.

Het verhaal is altijd te volgen

De meeste opera’s zijn in het Italiaans, Duits of Frans geschreven. Bij onze uitvoeringen is altijd een Nederlandse vertaling boven het toneel te zien, zodat iedereen het verhaal kan volgen. Soms kennen we de verhalen uit de mythologie, uit de Bijbel, of van toneelschrijvers als Shakespeare. De betrekkelijke eenvoud van veel operaverhalen heeft een groot voordeel: je kunt je makkelijk laten meeslepen. Zoals een operaregisseur ooit zei: “Het simpele verhaal leidt je snel naar grote gevoelens.” Daar helpt ook de kracht van de muziek bij.

Opera blijft zich ontwikkelen

Hoewel opera al sinds 1600 bestaat, blijft het genre zichzelf vernieuwen. Er worden ook nog steeds nieuwe opera’s geschreven. Zo voerden wij  in 2010 de opera Wake uit van de Nederlandse componist Klaas de Vries, ter herdenking van de vuurwerkramp in Enschede. Ook bij bestaande opera’s, al zijn ze nog zo oud, ontstaat er altijd een nieuwe voorstelling doordat elke regisseur er zijn eigen visie op loslaat. Hij kan op die manier ook lagen toevoegen aan een ogenschijnlijk eenduidig verhaal. Daarom is het interessant om de inleiding te bezoeken die we bij elke voorstelling aanbieden. Hier vertellen we meer over de opera, de muziek en de keuzes die de regisseur heeft gemaakt.

Waar voor je geld

Een kaartje voor een van onze opera’s koop je al vanaf €15,-. Afhankelijk van de plaats of de rang die je kiest kan de prijs variëren tot ongeveer €75,-. Vaak is een drankje in de pauze inbegrepen. Sommige theaters hanteren een korting voor houders van een CJP-kaart of hebben weleens aanbiedingen.

Terug naar Ontdek opera