Nieuw in 2021: Reisopera Summer Camp voor jonge zangers

For English, click here.

In de zomer van 2021 starten wij met een nieuw initiatief: het Reisopera Summer Camp. Wij organiseren van 4 tot en met 9 juli in Enschede workshops en trainingen voor een groep van maximaal tien jonge professionele zangers of bijna afgestudeerde zangstudenten, om hen een stap verder te helpen in hun carrière.
Onder begeleiding van professionals uit de podiumkunsten (o.a. Merlijn Twaaflhoven, Kunsten ’92) gaan de deelnemers werken aan o.a. auditietraining, ondernemerschap, stressmanagement, improvisatie en podiumpresentatie.
Wat níet op het programma staat, is zangles! Het Reisopera Summer Camp kiest bewust voor een andere koers dan de meeste summerschools: meer persoonlijke aandacht, begeleiding door professionals uit het vak en van buiten de podiumkunsten en ruimte voor reflectie. De deelnemers spelen zelf een actieve rol in het verloop van programma.

Talentonwikkeling
Om te slagen als jonge professionele zanger heb je meer nodig dan alleen een goede, getrainde stem. Het zangersvak is ontegenzeglijk complex. Eerst jaren studeren en dan nog een plaats veroveren in de beroepspraktijk. Hoe vind je als beginnend zanger een goede agent? Hoe ga je om met audities, hoe moet je samenwerken met regisseurs of dirigenten? Hoe maak je juist in het begin van je carrière keuzes die aansluiten bij je eigen krachten?

Talent ontwikkelen en uitdagen
De Reisopera investeert al jaren in allerlei vormen van talentontwikkeling van jonge zangers en theatermakers. Met dit Summer Camp willen we een aanvulling geven op de bestaande opleidingen en summerschools en tegemoet komen aan vragen en behoeften die wij signaleren bij jonge beroepszangers. Dat betekent dat de focus heel bewust niet ligt op zangpedagogiek, maar op andere aspecten van het podiumkunstvak.
Josef Fuchs, adjunct-artistiek directeur licht toe wat het Reisopera Summer Camp beoogt: “We delen onze expertise en ervaring graag met jonge zangers die zelf nieuwsgierig zijn om grensoverschrijdend te denken en bieden ze een veilige omgeving om op zichzelf te reflecteren. De Reisopera wil verbinden, jong met ervaren, klassiek met modern, de deelnemers onderling, een inspiratiebron zijn voor talent dat zichzelf wil ontwikkelen en uitdagen en dat grenzen durft op te zoeken. We verheugen ons erop om zelf te worden verrast door een nieuwe generatie jonge zangers die niet bang zijn voor een alternatieve en bredere kijk op zichzelf en op het muziektheatervak.”

4 – 9 juli 2021
De maximaal tien deelnemers verblijven van 4 – 9 juli in Enschede (logies, ontbijt en lunch zijn inclusief) en gaan overdag onder leiding van professionals uit de podiumkunsten aan het werk met een divers programma met o.a. podiumpresentatie, auditietraining, fysieke training, ondernemerschap, stressmanagement, een fotoshoot, improvisatie en persoonlijke pr. Daarnaast nemen aandacht voor groepsdynamiek en reflectie op de eigen positie binnen het podiumkunstvak een belangrijke plaats in.

De volgende workshops zijn onderdeel van de week:
* Merlijn Twaalfhoven – drie workshops ‘Stip aan de horizon’
* Kunsten ’92, Jorn Matena – wat betekent de Fair Practice Code voor zangers?
* Rozemarijn Tiben, Robin Coops – auditietraining, digitaal visitekaartje
In samenwerking met Josef Fuchs en Anne Slothouwer van de Reisopera.
* Tanja Saban – drie bewegingsworkshops ‘Gaga’
* Marco Borggreve – foto-shoot en workshop ‘Geloofwaardig presenteren’
* Catarina Lybeck – Stress management en performance anxiety
* Bart van Meijl – workshop ZZP’er of niet

Niet alleen klassiek!
Het Reisopera Summer Camp is bedoeld voor jonge professionele zangers of (bijna) afgestudeerde zangstudenten van Nederlandse conservatoria of muziektheateropleidingen. Het gaat uitdrukkelijk niet alleen om klassiek geschoolde zangers, ook vocalisten uit de lichte muziek of uit het muziektheater zijn van harte welkom.

Vier jaar Summer Camp
De tien zangers uit de eerste lichting van 2021 blijven een jaar lang met hun cv en digitale presentatie op www.reisopera.nl vermeld staan. In seizoen 21/22 volgen we de kandidaten in hun carrière. Ook in de zomers van 2022, 2023 en 2024 organiseren wij een Reisopera Summer Camp, met telkens tien nieuwe deelnemers.

Aanmelding en kosten
Deelname aan het Reisopera Summer Camp kost €250,- per persoon. Hiervoor krijgen de deelnemers van 4 – 9 juli accommodatie in Enschede, inclusief ontbijt en lunch. Daarnaast zijn er vijf dagen lang workshops, een professionele shoot met fotograaf Marco Borggreve en een jaar lang vermelding van cv, foto- en videomateriaal op www.reisopera.nl.

De aanmelding loopt van 25 januari tot en met 25 april 2021. Aanmelden kan alleen door het insturen van een e-mail met cv, een digitale portfolio, een audio- of video-opname met zang en een digitale showreel met verrassende artistieke inhoud. Belangstellenden kunnen nu al vragen stellen aan of informatie opvragen bij productieleider Anne Slothouwer via summercamp@reisopera.nl.

 

 

 

DRIFT in Carré

DRIFT in Carré


17 JUN - 20 JUN 2021

Het kunstwerk EGO uit onze operaproductie L'Orfeo krijgt een hoofdrol in de expo 'DRIFT in Carré'. Voor en achter de schermen in Koninklijk Theater Carré stap je in de wereld van de kunstenaars van Studio DRIFT en kun je - letterlijk - over hun schouders meekijken bij het maakproces van o.a. de bewegende sculptuur EGO.


Lees meer Tickets