Nieuwe voorzitter en lid Raad van Toezicht

in-de-pers 15.10.21

De Nederlandse Reisopera is verheugd te kunnen melden dat de vacatures voor voorzitter en lid van de Raad van Toezicht per 1 november a.s. worden ingevuld door Peter van Laarhoven en Aaltje van Zweden. Zij volgen huidig voorzitter Paul Doop en lid Maartje van Weegen op volgens het rooster van aftreden. 

 

‘’Met de komst van Peter van Laarhoven krijgt de Raad een zeer kundig en ervaren toezichthouder in zijn midden waar ik met alle vertrouwen het voorzitterschap aan overdraag,’’ aldus Paul Doop. ‘’Met de enorme culturele bagage en haar muziek-educatie achtergrond is Aaltje van Zweden een zeer welkome aanvulling voor de Raad in de nieuwe samenstelling. We zijn dan ook ontzettend blij en trots dat Peter van Laarhoven en Aaltje van Zweden de Raad van Toezicht van de Nederlandse Reisopera komen versterken.’’ Met de benoeming van Peter van Laarhoven en Aaltje van Zweden per 1 november a.s. is alleen nog de positie van Nina Hiddema in de Raad vacant. Nina Hiddema is per 1 augustus jl. aangetreden als algemeen directeur a.i. en daarmee teruggetreden uit de Raad van Toezicht. Deze nog openstaande vacature zal in nauw overleg tussen Raad van Toezicht en de Personeelsvertegenwoordiging van de Nederlandse Reisopera worden ingevuld. 

 

Peter van Laarhoven (1959) Peter van Laarhoven heeft een indrukwekkende loopbaan in het bedrijfsleven en de wetenschap achter de rug. Zo was hij onder andere strategie directeur van TNT en Schiphol en hoogleraar aan de TU Eindhoven. Op dit moment is Van Laarhoven onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf Moerdijk, vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van TNO en vicevoorzitter van de Nederlandse UNESCO commissie. Hij is een gepassioneerd operaliefhebber en bezoekt jaarlijks tientallen operavoorstellingen in binnen- en buitenland 

 

Van Laarhoven: ‘’Ik beschouw het als een eer om de functie van voorzitter van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Reisopera te mogen vervullen. De Reisopera is een prachtig en onmisbaar onderdeel van het culturele leven in ons land en ik zie er naar uit de komende jaren, samen met de collega’s in de Raad, de directie en alle medewerkers, bij te dragen aan het voortgaande succes van de Reisopera.’’ 

 

Aaltje van Zweden – van Buuren (1963) Aaltje van Zweden – van Buuren is oprichter en bestuurslid van Stichting Papageno. Sinds 1997 verleent de stichting steun aan gezinnen met kinderen met autisme. In 2015 opende ze het eerste Papageno Huis, waar jongvolwassenen met autisme wonen en werken.  Van Zweden volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Later voltooide zij de masteropleiding Kunsteducatie aan de Hogeschool voor de Kunsten van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in kunsteducatie voor jongeren met een beperking. Sinds 2017 is zij bestuurslid van de Maatschappelijke Alliantie. Vanwege haar inspanningen voor Stichting Papageno werd Aaltje van Zweden in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mocht ze in 2016 de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs in ontvangst nemen. In 2017 verscheen bij Ambo Anthos haar eerste boek Om wie je bent, in het voorjaar van 2022 zal daar ook haar tweede boek verschijnen.

 

‘’De Nederlandse Reisopera vertelt, verbeeldt en verklankt al ruim 65 jaar verhalen over het leven die raken en verbinden en dat is waar wij nu meer dan ooit behoefte aan hebben’’, aldus Aaltje van Zweden. 

 

Per 1 november 2021 bestaat de Raad van Toezicht van de Nederlandse Reisopera uit: 

 

Peter van Laarhoven (voorzitter)

Annick van der Lof

Niels Veenhuijzen

Dick Veltman (vicevoorzitter)

Aaltje van Zweden 

Geen gerelateerde items gevonden