Maakers gezocht!

Oost-Nederlands muziektheater talent opgelet! De Maakers zijn weer op zoek naar acteurs, zangers en muzikanten en andere creatievelingen (leeftijd 15 tot 25) die mee willen spelen in hun nieuwe productie Tristan en Isolde: Als liefde gevaarlijk wordt. Onder begeleiding van verschillende theaterprofessionals gaat een groep van 20 jongeren vanaf medio januari een halfjaar lang intensief aan de slag om op 6 juni 2021 de première te spelen in het Wilminktheater Enschede, gevolgd door een aantal voorstellingen in Twente en omstreken. De tweede auditieronde vindt plaats na 9 februari 2021 – de exacte datum is op dit moment niet bekend.

Jongeren die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden via info@demaakers.nl. Vanzelfsprekend volgen wij de richtlijnen van het RIVM, de auditie dag verloopt geheel coronaproof. 

De Maakers
De Maakers is een samenwerking tussen de Nederlandse Reisopera en de Theatermakerij, beiden zijn gevestigd in Enschede. Het is bedoeld als kweekvijver voor jong theatertalent in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar, de samenstelling wisselt jaarlijks. Bij de keuze van de voorstelling wordt uitgegaan van de thematiek van de opera die wij, de Reisopera dan brengen: in seizoen 2020/21 is dat Wagners Tristan und Isolde. Vanwege de coronapandemie kon onze “grote” productie helaas niet doorgaan, maar daar schromen De Maakers niet voor en steken de handen uit de mouwen: zij gaan alsnog met deze klassieker aan de slag. Afgelopen jaar deden De Maakers de Orpheus-mythe aan: de voorstelling Orpheus: Durf jij los te laten? die vanwege corona uiteindelijk een film werd is hier te bekijken.

Werkwijze
Van auditie tot en met voorstelling worden De Maakers begeleid door professionals (regisseurs, tekstschrijvers, bewegingscoaches, musici), maar het zijn vooral de ideeën van De Maakers, de jongeren zélf die de basis vormen voor de uiteindelijke voorstelling. Ze worden uitgedaagd kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen – in het geval van Tristan en Isolde over verboden liefde. Op welke manieren zijn de soms wel eeuwenoude verhalen vandaag de dag nog relevant? Bestaat er nog verboden liefde in deze tijd? Wie bepaalt dat eigenlijk? En wat zijn de consequenties? Is er een uitweg? Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij De Maakers niet alleen om het spelen, maar vooral ook om het maken en creëren.

Begeleiding
Net als vorig jaar wordt het script geschreven door Jibbe Willems, die in 2019 een Gouden Krekel won voor zijn libretto voor Jabber (6+) van Theatergroep Kwatta. Thijs Borsten, die onder andere een Willem Wilminkprijs op zijn naam heeft staan componeert de muziek. De regie ligt in handen van Karine Roldaan (initiatiefneemster De Maakers en artistiek leider van de Theatermakerij) en Robert Baarda.

Tristan en Isolde: een verhaal over verboden liefde  
Het verhaal van Tristan en Isolde: Als liefde gevaarlijk wordt is gebaseerd op Wagners Tristan und Isolde, een verhaal dat zich afspeelt zich af in de vroege middeleeuwen en waar de grens tussen mythe en werkelijkheid vaag was. Het gaat over prinses Isolde die gaat trouwen met koning Marke. Op de bootreis naar haar nieuwe thuis komt ze Tristan tegen, de neef van de koning alsook de moordenaar van haar voormalige geliefde. Ze is woedend en besluit dat hij moet sterven, dat wil ze desnoods met haar eigen dood bekopen. Ze betrekt haar hofdame in het complot en vraagt haar een giftige beker drank te bereiden, die ze van plan is samen met Tristan op te drinken. Maar de hofdame krijgt last van haar geweten en maakt een andere toverdrank klaar. Tristan en Isolde drinken de beker leeg maar sterven niet; ze worden juist dodelijk verliefd op elkaar. Juist waar het niet mag groeien bloeit de liefde op. Er is alleen een probleem: Isolde is al uitgehuwelijkt en dus bezet, en haar gevoelens voor Tristan kunnen daar niets aan veranderen. Wanneer de twee elkaar vlak voor Isoldes huwelijk stiekem ontmoeten worden ze verraden. Hoe kunnen ze vechten tegen de mensen die hun liefde verbieden, en uiteindelijk toch samen zijn?

Deelname en repetitieperiode

Update 12 januari 2021: de geplande auditie wordt uitgesteld tot na 9 februari 2021. 
Na de auditiedag  in Enschede wordt vanaf dan aanvankelijk één keer per week op zondag gerepeteerd. Later wordt dat opgeschroefd naar twee keer per week. De première vindt plaats op 6 juni 2021 in het Wilminktheater Enschede. Zoals hierboven vermeld kunnen jongeren tussen de 15 en 25 jaar zich opgeven via info@demaakers.nl. De deelnamekosten bedragen €75,-  hier staan onder meer een half jaar lang begeleiding van professionele acteurs, regisseurs en muzikanten, verschillende masterclasses maar bovenal een unieke ervaring tegenover. Ouders en/of verzorgers van jongeren onder de 18 die heel graag aan dit project willen deelnemen maar waarvoor het financieel niet haalbaar is kunnen een beroep doen op het sport- en cultuurfonds.

Voor meer informatie over De Maakers en/of Tristan und Isolde: Als liefde gevaarlijk wordt kun je contact opnemen met Karine Roldaan via info@demaakers.nl of 06 41 21 72 04

 

L'elisir d'amore - livestream

L'elisir d'amore - livestream


De Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en De Nationale Opera bundelen wederom hun krachten in een sprankelende jongtalentproductie die op 23 mei online te zien zal zijn. De jonge Nemorino probeert met behulp van een liefdesdrank de mooie rijke Adina voor zich te winnen. Maar of dat lukt?


Lees meer Tickets