Het verhaal van Jevgeni Onjegin

De opera start met de begrafenis van Jevgeni Onjegin. De twee zussen-op-leeftijd Tatjana en Olga zien elkaar na lange tijd terug. Ze bekijken foto’s en halen herinneringen op aan vroeger. Olga was in haar jonge jaren Tatjana’s vrolijke tegenpool maar zij is nu – in tegenstelling tot Tatjana – een verbitterde en gebroken vrouw. Hoe kijken beide zussen terug op hun leven en op de beslissingen die ze genomen hebben?

De jonge Tatjana is verliefd op de flamboyante Jevgeni Onjegin maar hij is dat niet op haar. Zij schrijft hem een hartstochtelijke liefdesbrief, maar hij wijst haar af. Haar zus Olga houdt van Lenski, de beste vriend van Onjegin. Wanneer Olga op een feest danst met Onjegin, daagt de jaloerse Lenski hem uit tot een duel.  Bij dit duel wordt Lenski dodelijk getroffen door Onjegin. Olga blijft alleen achter.

Ook Tatjana moet haar leven een andere wending geven. Zij ontmoet vorst Gremin op wie ze verliefd wordt en ze trouwt met hem. Jaren later komt Onjegin terug naar St. Petersburg en hij ziet dat het lelijke jonge eendje Tatjana veranderd is in een zelfverzekerde schoonheid: maar ze is getrouwd. Hij wordt verliefd op haar en wil haar nu wel. Tatjana houdt diep in haar hart nog steeds van Onjegin. Maar zij vreest dat een man die nooit vanuit liefde gehandeld heeft of er nooit voor anderen kon zijn, niet geschikt is voor haar. Zal zij uiteindelijk toch voor Onjegin kiezen?

 

Ga hier terug naar de programmapagina