Over De Maakers

De Maakers is een samenwerking tussen de Nederlandse Reisopera en de Theatermakerij Enschede: een kweekvijver voor jong theatertalent van 15 tot 25 jaar uit Oost-Nederland. De Maakers spelen, zingen en musiceren zelf in een nieuwe muziektheatervoorstelling die ze maken met een aantal theaterprofessionals. De muziektheatervoorstelling is gebaseerd op het thema van een van de operaproducties van de Reisopera in dat seizoen. In 2020/21 is dat Tristan en Isolde: Als liefde gevaarlijk wordt die aansluit bij Wagners Tristan und Isolde. Vanwege het coronavirus kon de “grote” productie van de Reisopera helaas geen doorgang vinden, maar de Maakers gaan er toch mee aan de slag! 

Zelf theater maken!
Van auditie tot en met voorstelling worden de jongeren begeleid door verschillende professionals zoals een tekstschrijver, componist en regisseurs maar het zijn de ideeën van de jongeren zélf die de basis vormen van de uiteindelijke voorstelling. Ze worden uitgedaagd kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen – in het geval van Tristan en Isolde over verboden liefde. Op welke manieren zijn de soms wel eeuwenoude verhalen vandaag de dag nog relevant? Bestaat er nog verboden liefde in deze tijd? Wie bepaalt dat eigenlijk? En wat zijn de consequenties? Is er een uitweg? Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij De Maakers niet alleen om het spelen, maar vooral ook om het maken en creëren.

Workshops
Een aantal professionals zal de jongeren wegwijs maken in de verschillende facetten van het theatermaken. De Maakers volgen verschillende workshops, zoals een workshop kostuums maken, vormgeven, stemgebruik of filmtrailer maken. De ideeën en resultaten die hieruit rollen zullen óók worden verwerkt in de uiteindelijke voorstelling. Lees hier wie betrokken is bij De Maakers.

Repetities en voorstellingen
Vanaf januari starten de repetities voor de nieuwe voorstelling Tristan en Isolde: Als liefde gevaarlijk wordt, die op 6 juni 2021 in première gaat in het Wilminktheater Enschede.

Maaker worden
De eerste auditieronde vond plaats op 29 november 2020, de tweede zal plaatsvinden na 19 januari 2021 – de exacte datum is nog niet bekend, in Enschede.  Klik hier voor meer info.

 

 

Terug naar De Maakers