Dit zijn De Maakers

Afgelopen seizoen deden De Maakers de Orpheus-mythe aan. Vanwege het coronavirus uiteindelijk een film:  Orpheus: Durf jij los te laten? is hier te bekijken. Daar deden 15 Maakers uit en die stellen we natuurlijk graag aan jullie voor! We vroegen ze zichzelf kort te introduceren, alsook antwoord te geven op de vraag die alles te maken heeft met de thematiek van Orpheus, namelijk ”waarom zou jij omkijken?”

Merlijn

Ik ben Merlijn, 18 jaar oud en ik doe de Rijn Ijssel theateropleiding in Arnhem. Ik ben begonnen met theater in 2013 bij de theatermakerij Enschede, ik heb in verschillende theateropvoeringen vanuit de theatermakerij en vanuit mijn opleiding gespeeld. Maar ook heb ik in een muziek video van de band WOW Factor gespeeld en heb ik verschillende rollen gehad in examen/schoolfilms van studenten in Nederland en België. Ik ben verder geïnteresseerd in Freerunnen en muziek produceren (meestal trap of future bass).

Mijn antwoord op de vraag “waarom zou jij omkijken?”: Ik zou zeer waarschijnlijk omkijken uit nieuwsgierigheid of uit angst. Want je weet maar nooit welk spelletje de goden met je spelen in Griekse mythes en legendes.

 

Lytske

Ik ben Lytske, 17 jaar oud en ik zit in 6 VWO. Ik heb nu denk ik ongeveer 10 jaar ervaring met acteren. Ik heb al aan verschillende projecten meegedaan, zo ben ik binnenkort met een bijrolletje te zien in Brugklas. Verder vind ik het leuk om te drummen en om naar muziek te luisteren

Mijn antwoord op de vraag “waarom zou jij omkijken?”: Waarschijnlijk zou ik omkijken omdat ik me zorgen maak of alles wel goed gaat, ik zou namelijk gek worden als ik niet zeker zou weten of mijn geliefde nog wel bij me was.

 

 

Valentijn

Ik ben Valentijn, 17 jaar oud en ik zit in 6 VWO. Ik ben al sinds mijn 8e bezig met theater en speel nu een aantal jaar bij de theatermakerij. Daarnaast heb ik aan verschillende projecten van het Wilminktheater en Theater Sonnevanck meegedaan. Ik heb onwijs veel zin in dit nieuwe project en kijk dan ook erg uit naar het maakproces en natuurlijk de voorstellingen.

Mijn antwoord op de vraag “waarom zou jij omkijken”: Ik denk dat ik over het algemeen wel redelijk goed verleidingen kan weerstaan. Toch zou ik zeker willen weten of mijn geliefde écht achter me loopt. In een vergelijkbare situatie als waarin Orpheus zit, zou ik dan toch even voor de zekerheid omkijken!

 

 

Chezane

Ik ben Chezane, ik ben 17 jaar oud en zit nu in 5 HAVO. Ik doe al vanaf kleins af aan theater. Vroeger zat ik altijd bij Hofplein Theater Rotterdam en ik zit nu sinds vorig jaar bij de Theatermakerij. Ook zing ik graag, ik heb nu zangles bij ZangstudioTwente. Verder heb ik in verschillende musicals en theaterstukken gespeeld. Voor mij was het optreden in Disneyland Paris wel een van de mooiste ervaringen en denk dat Orpheus net zo mooi wordt!

Mijn antwoord of de vraag: “waarom zou jij omkijken?”: Ik zou denk ik omkijken voor een bepaalde zekerheid. Een zekerheid dat diegene ook achter me staat wat er ook gebeurt.

 

 

Zoë

Hoi! Mijn naam is Zoë en ik ben 24 jaar. Naast De Maakers speel ik momenteel in een eigen terugspeeltheatergroep en ik ben scare actor bij de Halloween Fright Nights. ook ben ik onlangs begonnen met het regisseren van een jeugdtheatergroep. Naast acteren zoek ik in mijn vrije tijd andere creatieve dingen op: mijn gitaar om te spelen en te zingen, maar ook schilderen, fotograferen en bakken vind ik leuk om te doen.

Mijn antwoord op de vraag ”waarom zou jij omkijken?”: waarschijnlijk zal dat wel even duren, maar als dan toch de gedachten in mijn hoofd en de onzekerheid de overhand nemen, dan gaat het om nieuwsgierigheid, verlangen en de zoektocht naar bevestiging…

 

 

Karien

Karien Hesemans is de naam. Een maker de mens. Ik heb het nodig om te scheppen, om met mijn handen iets te maken dat leeft en dat mooi is. Dat kan muziek zijn, maar ook het zorgen voor planten en zien dat die het naar hun zin hebben. En van alles daartussenin.

Mijn antwoord op de vraag ”waarom zou jij omkijken?”: Ik kijk om als ik afscheid neem van iets waar ik nog geen afscheid van wil nemen en als me iets passeert dat me raakt, iets dat maakt dat ik misschien wel omkeer, zelfs.

 

 

Laura

Mijn naam is Laura Geels en ik ben 17 jaar oud. Ik studeer aan de podiumacademie, uitstroom acteur in Almelo. Vanaf de eerste van de middelbare school wil ik al actrice worden. Zelf doe ik ook veel aan theater. Ik heb 2 jaar bij de theatermakerij gezeten en 4 jaar de theaterklas gedaan op Kottenpark. Ook heb ik andere kleine projecten gedaan. Ik ben creatief, een doorzetter en een empathisch en positief persoon. Mijn hobby’s zijn acteren, dansen, films kijken en tekenen.

Mijn antwoord op de vraag ”waarom zou jij omkijken?”: De reden waarom ik zou omkijken zou zijn omdat ik een nieuwsgierig persoon ben. Ik zou die persoon willen vragen of hij/zij mee wil en hem of haar dan in de ogen willen kunnen kijken als ik dat vraag.

 

 

Mare 

Ik ben Mare, ik ben 14 jaar oud en ik zit ik 3 havo. Ik doe al van kleins af aan aan toneel en zit sinds mijn 7e bij toneelgroep Barst. Ook ik zing graag: ik heb zangles van Bram van der Beek.
Met zowel toneel als zang heb ik al veel optredens gedaan. Vorig jaar december deed ik bijvoorbeeld mee aan het toneelspektakel “Scrooge” in het theaterhotel.

Mijn antwoord op de vraag: “waarom zou jij omkijken?”: Ik denk dat ik zou om kijken om het zeker te weten. Om te kijken of die gene echt wel achter me zou staan.

 

 

Ruth 

Ik ben Ruth, ik ben 18 jaar en zit in 5 havo. Ik heb vier jaar geleden in een coming of age voorstelling van Theater Sonnevanck gespeeld en sindsdien ben ik zoveel mogelijk met theater bezig. Ik heb 3 jaar les bij de Theatermakerij gehad en ik heb in verschillende voorstellingen gespeeld, zoals ”Het Verzet Kraakt” in Almelo. Ik hoop volgend jaar te kunnen beginnen op een toneelschool. Naast theater maak ik ook graag muziek, ik speel veel instrumenten en ik vind het leuk om mezelf hierin te kunnen ontwikkelen.

Mijn antwoord op de vraag ”waarom zou jij omkijken?”: Ik zou omkijken uit hoop op bevestiging. Dat iemand écht achter je staat. De onzekerheid wint het van de stem die je vertelt niet om te kijken.

 

Danu

Mijn naam is Danu, ik ben 20 jaar oud. Ik kom van de havo met een economisch vakkenpakket. Je zult vast denken huh? Hoe is hij dan in theater geïnteresseerd ?
Ik ben altijd al met muziek bezig geweest en heb een leuk cv met filmmateriaal waar ik in heb gespeeld. Ik speel elektrische gitaar waarin ik dagen in kan verdwalen. Van psychedelische trance tot heavy metal. Ik zou graag in dit stuk over Orpheus verschillende genres willen combineren.

Mijn antwoord op de vraag ”waarom zou jij omkijken?”: Wanneer mijn grote liefde niet meer zou antwoorden in de helse onderwereld zou ik mij er niet van kunnen weerhouden om direct om te draaien, zonder na te denken over de gevolgen.

 

 

Luite

Ik ben Luite, ik ben 16 jaar oud en zit in 5VWO. Naast theater spelen houd ik enorm van modern dansen, schrijven en liedjes spelen/zingen op mijn ukelele. Ik ben bijna drie jaar geleden begonnen bij de Theatermakerij Enschede en iets later bij de Jonge Gasten in Hengelo. Vóór De Maakers heb ik onder andere meegedaan met Theater na de Dam en de coming-of-age voorstelling van Theater Sonnevanck. In de zomer vind ik het heel leuk om kleine theaterstukjes te bedenken en spelen voor kinderen op een vakantiepark!

Mijn antwoord op de vraag “waarom zou jij omkijken?”: Vanuit pure wanhoop. Ik denk dat je op zo’n moment jezelf helemaal kwijt bent. Het is dat gevoel dat je hebt als je boven een afgrond staat, die drang om te springen. Ook al weet je dat jij geen uitzondering bent op de zwaartekracht.

 

Arianna

Mijn naam is Arianna Aurora, ik ben 18 jaar oud en studeer biologie en medisch laboratoriumonderzoek aan de Hogeschool Saxion in Enschede. Ik speel viool sinds mijn vierde en ben sinds toen ook begonnen aan piano, gitaar en ukelele. Ik hou ook van zingen, ik zing namelijk opera. Ik heb les gehad van Annelies Lamm. Ik heb veel optredens gedaan met mijn viool en opera zingen. Sinds ik klein was deed ik al concerten met de viool en ik heb ook een lange tijd bij Symfonia Jong Twente gespeeld. De laatste jaren treed ik alleen nog op met zang. Zo heb ik samen met Symfonia ook The Sound of Music gezongen, en heb ik deelgenomen aan de Matthäus Passion.

Mijn antwoord op de vraag: “waarom zou jij omkijken?”: Ik zou omkijken door een gebrek aan vertrouwen, door twijfel die door mijn hoofd dwaalt. Ik kan het niet geloven, er is nog geen resultaat. Staat mijn liefde achter me? Is hij/zij gelukkig? Één blik kan dat duidelijk maken.

 

 

Duco

Ik ben Duco, en ik ben 18 jaar oud. Ik zou me in dit project in principe voor al met muziek bezighouden, omdat ik me daar in het dagelijks leven het meest mee bezig ben. Ik speel al zo’n 10 jaar trompet en daarnaast componeer ik mijn eigen muziek. Ik heb dan ook niet veel theater-ervaring, maar toch krijg ik op deze manier de kans dit ook te ontwikkelen!

Mijn antwoord op de vraag: “waarom zou jij omkijken?”: Ik zou omkijken omdat ik graag 100% zeker wil zijn dat alles goed is. Ik kan er vaak niet goed tegen als dingen niet lopen als gepland, en ik als Orpheus zou zijn zou ik helemaal gek worden van de onzekerheid.

 

 

 

Sam 

Ik ben Sam Galgenbeld en ik ben 16 jaar oud. Ik zit nu in 5 havo op de van der Capellen school in Zwolle. Ik wist in de eerste klas al at ik acteur wilde worden, de ervaring van het vertellen van een verhaal aan een publiek dat echt overkomt en de vrijheid die daarmee gepaard gaat had me snel overtuigd.  Ik ben daarom ook sinds ik 12 ben bezig met professionele theaterproducties. Ik zou mezelf omschrijven als creatief, sociaal en humoristisch, omdat er altijd wel iets te doen is.

Mijn antwoord op de vraag: “waarom zou jij omkijken?”: Ik zou omkijken om iets vanuit een ander perspectief te bekijken, om het volledige plaatje te zien.

 

 

 

Kaya

Ik ben Kaya, ik ben 22 jaar en ik studeer Creative Business aan het Saxion in Enschede. Hier hou ik me bezig met het maken van films, documentaires, televisieprogramma’s etc. Daarnaast ben ik al van kleins af aan bezig met muziek en theater. Ik heb jaren zangles gehad en in een koor gezongen. Tijdens mijn middelbare school heb ik het vak theater gehad, daarna heb ik de Theatervooropleiding OOST gedaan en ik zit al een tijdje bij de Theatermakerij, waar ik de kans heb gekregen om regieassistent te zijn bij Theater Na De Dam. Vorig jaar heb ik mijn eerste professionele voorstelling gespeeld in het Wilminktheater.

Op de vraag ‘Waarom zou jij omkijken?’: ik zou alleen omkijken als ik een schreeuw of angstaanjagend geluid achter mij hoorde. Het zal een impuls zijn uit pure paniek…

Terug naar De Maakers