Professionals betrokken bij De Maakers

Van auditie tot en met voorstelling worden de jongeren begeleid door verschillende professionals zoals een tekstschrijver, componist en regisseurs. Ook maakt een aantal professionals de jongeren wegwijs in de verschillende facetten van het theatermaken. De Maakers volgen verschillende workshops, zoals een workshop kostuums maken, vormgeven, stemgebruik of filmtrailer maken. De ideeën en resultaten die hieruit rollen zullen óók worden verwerkt in de uiteindelijke voorstelling. 

Karine Roldaan – regie

Karine is oprichter en artistiek leider van Theatermakerij Enschede en initiatiefneemster van De Maakers. In 2000 studeerde ze af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Sinds haar afstuderen maakt ze (muziek)theatervoorstellingen met kinderen, jongeren en volwassenen.  Ook verzorgt ze de educatie en workshops voor verschillende theatergezelschappen en instellingen zoals Internationaal Theater Amsterdam. Daarnaast werkt ze sinds 2007 als dramacoach van jonge acteurs op filmsets.
Karine houdt van klassiekers, die met inspiratie en ideeën van nu in een nieuw jasje worden verteld. Haar voorstellingen kenmerken zich door een hoge dosis lef en jongeren die boven zichzelf uitstijgen.

 

Robert Baarda – regie

Robert studeerde in 2003 af als Docent Drama aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Hij is werkzaam als docent, acteur, regisseur en singer-songwriter. Sinds 2005 is hij zijn activiteiten gaan bundelen in de éénmanszaak Robert Baarda Creatieve Werken. Als acteur was Robert onder andere te zien in De Odyssee van O van Theater Young Ones Zwolle (regie Jeroen Kriek) en in Storm in mijn hoofd van Theaterschip Deventer i.s.m. Kameroperahuis (regie Céline Hoex). Momenteel verzorgt theaterlessen bij de Theatermakerij Enschede. Robert geeft zich graag vol passie over aan “het moment” waarop al zijn talent zich creatief creërend mengt met de wereld om hem heen.

 

 

Nadieh Tigchelaar – werksessieleider

Nadieh Graumans-Tigchelaar studeerde in 2012 af als theaterdocent en maker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en slaagde in 2017 voor haar Master Kunsteducatie. Ze is een veelzijdige theatermaker die zowel voor als op het podium staat. Nadieh werkt voor de Theatermakerij Enschede als speldocent en regisseur. Daarnaast maakt zij educatieprogramma’s bij Theater Sonnevanck en speelt in de voorstellingen De Kleine Berenjacht, op scholen voor ernstig meervoudig beperkte kinderen, en Vita, een theatrale rondleiding door Rijksmuseum Twenthe.
Binnen haar eigen bedrijf, Nadieh: Zang, Theater & Regie, balanceert ze tussen kunst, entertainment en onderwijs. Zo treedt Nadieh regelmatig op als zangeres en actrice met Skinny Boy & Curly Sue, ontwerpt ze theatrale concepten voor bedrijven op aanvraag en doet zij naast haar uitvoerende opdrachten onderzoek naar het nabespreken van theater met kinderen voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

 

Dolf van Langelaar – werksessieleider

Dolf wilde al van kleins af aan het theater in. Als kind van zes begon hij met zijn eerste theaterlessen en op de middelbare school werd al snel duidelijk dat hij hiervan zijn carrière wilde maken. Nu is hij bijna afgestudeerd als theaterdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en staat hij al met één been in het werkveld. Als maker en docent specialiseert hij zich in muziektheater. Hij is theaterdocent op verschillende middelbare scholen door heel het land. Als Dolf klaar is met zijn opleiding wil hij zich onder meer bezig gaan houden met de ontwikkeling van spelkwaliteiten van studenten klassieke zang op conservatoria. Momenteel werkt hij aan zijn eigen afstudeervoorstelling gebaseerd op de uit 1678 stammende De Triomfeerende Min, de eerste Nederlandstalige opera ooit.

 

Heleen – werksessieleider

Heleen studeerde in 2000 af van de theateropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. Met het diploma op zak begon ze aan de meest afwisselende baan: zelfstandig ondernemer. Vanaf 2001 werkte ze aan verschillende theaterproducties en theaterprojecten, zowel ontwikkelend als uitvoerend. Ook gaf ze les op verschillende jeugdtheaterscholen en centra voor amateurkunst en nog steeds zoekt ze graag uitdagingen op. Daarom begon ze in 2013 aan een schrijfopleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, om zo weer nieuwe inspiratie te krijgen, én die te kunnen geven. In 2018 studeerde ze af, en in het najaar van 2019 verscheen de bundel met theaterteksten voor jongeren genaamd Groeipijn, waar ook teksten van haar hand in staan.

 

Jibbe Willems – tekstschrijver/script

Na zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht heeft Jibbe Willems gewerkt als acteur en regisseur. Sinds een jaar of tien werkt hij fulltime als theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen in het Nederlands taalgebied en soms daarbuiten. Hij beperkt zich niet tot één genre, maar onderzoekt vorm en functie van de taal voor verschillende publieksgroepen. Soms groot, soms klein, soms jong, soms wat ouder, van toneel tot opera, van Internationaal Theater Amsterdam tot De Parade. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Jibbe hanteert een rauw idioom, heeft geen behoefte aan keurig dicht geplamuurde poëzie en hij gaat in ieder stuk dat hij schrijft of vertaalt een onderzoek aan naar vorm en functie van de taal. Voor zijn libretto voor Jabber (6+) van Theatergroep Kwatta won hij in 2019 een Gouden Krekel.

 

Thijs Borsten – componist

Thijs groeide als zoon van een operazangeres op tussen de klassieke muziek. Begin 1997 sloot Thijs zijn opleiding als Improviserend Musicus aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam af. Sindsdien is Thijs Borsten actief als pianist, componist, producer en theatermaker. Als componist won Thijs samen met schrijver Koos Meinderts de Willem Wilminkprijs en op het Cinekid 48 Hours festival de prijs voor de beste soundtrack. Daarnaast schreef Thijs in opdracht van het concertgebouw een aantal liedjes voor operazangeres Tania Kross. Thijs produceerde onder andere de CD-serie Trapperdetrap met o.a. Mathilde Santing en Wende Snijders, en een tiental albums voor artiesten uit binnen- en buitenland, waaronder Harrie Jekkers, Mola Sylla, Dina Medina en Mathilde Santing. Vanaf 2003 stortte Thijs zich op theater. Voor vele voorstellingen (voor zowel jeugd als volwassenen) schreef hij muziek. Recent deed hij dat voor Zwijnenstal (8+) van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera, met onder andere Ilse Warringa en Rop Verheijen.

 

Kayo Baljet – decor 

Kayo Baljet is 44 jaar en opgeleid als meubelmaker en vormgever. Na zijn opleiding is hij terecht gekomen bij de Reisopera in Enschede waar hij ruim dertien jaar heeft gewerkt, onder meer als decorbouwer en inspeciënt. Naast zijn werk bij de opera heeft hij opleidingen gevolgd om ook in het onderwijs aan de slag te kunnen gaan. Dit deed hij bij de opleiding voor podium en evenemententechniek in Amsterdam. Inmiddels is hij weer terug in Twente en is hij werkzaam bij Schouwburg Hengelo als technisch en educatief medewerker. Ook is hij weer bij de Reisopera betrokken als technisch tekenaar/constructeur. Kayo maakt al jaren onderdeel uit van de organisatie van het BAM! Festival in Hengelo. Daar is hij verantwoordelijk voor de uitstraling en aankleding van het festival. Als ontwerper is Kayo bij diverse producties betrokken geweest bij het ontwerp en de ontwikkeling van decors. Daarbij ging het om kleinere producties in het theater (o.a. jongerenproductie “Ik geef je de zon,” Schouwburg Hengelo) en een aantal grote locatie producties (o.a Oliver, Kerstproducties Wilminktheater en theaterspektakel Stork!). Ook bij De Maakers is hij verantwoordelijk voor het decor.

 

Reina de Vries – kostuum

Reina gaat samen met De Maakers de kostuums voor haar rekening nemen. Ze beginnen met een workshop moulage en boetseren met stof op de pop en op elkaar, waarna de kostuums ontwerpen en gemaakt worden in het Reina’s atelier.
Rina kwam voor de Kunstacademie vanuit Amersfoort naar Enschede om daar modevormgeving te studeren. Al vanaf haar 8ste zat ze achter de naaimachine en na wat omzwervingen voelde de AKI als thuiskomen. Het kwam al vrij snel naar voren dat ze niet echt een ‘’modemeisje’’ was, haar eindexamencollectie bestond bijvoorbeeld uit jurken, gewaden en hoeden die met hun rijke stofbewerkingen deden denken aan vroeger tijden.
In 2006 startte Reina haar eigen bedrijf genaamd La Reina Design en na op verschillende locaties ateliers te hebben gehad streek ze in 2013 neer in de oude pyjama fabriek het Robson. Ze maakt kostuums voor theater en podiumkunst, onder andere voor Museum Nairac, Museum Twentse Welle, de Reisopera en Theater Sonnevanck, maar ook particulieren kunnen bij haar terecht voor een bijzondere outfit of naailes. Daarnaast geeft ze workshops en CKV lessen op locatie en in haar atelier.

 

Jenny Semplonius – werksessieleider muziek 

Jenny Semplonius groeide op in een klein dorpje in Friesland. Al van jongs af aan hield ze zich bezig met zingen. In januari 2018 sloot ze haar opleiding aan het ArtEZ Conservatorium af: de Popacademie met als hoofdvak zang. Naast het meespelen in verschillende eigen werk- en coverbands, heeft Jenny ook een passie voor productie en management. Al tijdens haar studie begon ze met het management voor verschillende bands, dit doet ze nu nog steeds voor de Americana/country band Lovers & Lions. Ze heeft ook haar bijdrage mogen leveren aan evenementen als het Booster Festival, Dag van de Achterhoekse Popmuziek en ArtEZ Studium Generale. Daarnaast organiseert en programmeert Jenny de maandelijks terugkerende muziekavond Mooiste Liedjes in het Vestzak theater. Sinds het derde jaar van haar studie is Jenny werkzaam als muziekdocent. Ze geeft zang- en pianolessen, muziek en zang gerelateerde workshops en werkt mee aan projecten zoals bv. MusicalMeesters en De Maakers. Eind 2018 begon ze met het geven van muzieklessen aan de Theatermakerij in Enschede, wat ze nog steeds met heel veel plezier doet!

Terug naar De Maakers