Dance or die: Nicolas Mansfield vertelt het verhaal van Ahmad

Het begon met een uitzending van Nieuwsuur, telefoongesprekken met o.a. Ted Brandsen van het Nationale Ballet en een reis met omwegen naar Nederland van de jonge Syrische danser Ahmad Joudeh. Nicolas Mansfield vertelde Ahmads verhaal tijdens ‘Wat preken we met kerst’, 17 december in de Grote Kerk in Enschede.

Nicolas begon zijn verhaal door de clip ‘They dance alone’ van Sting te laten zien en vertelde vervolgens over Ahmads jeugd in Damascus en hoe hij midden in het oorlogsgeweld in Syrie bleef dansen, onder het motto “dance or die”.  En vervolgens het hoopvolle vervolg en Ahmads komst naar Nederland. Aan het eind van de ‘preek” kwam de onverwachte verrassing toen Ahmad zelf in de deuropening van de kerk verscheen en danste voor het verbaasde en ontroerde Enschedese publiek. Bekijk de hele ‘preek’ in de video!

 

Nicolas Mansfield op de kansel in de Grote Kerk Enschede, tijdens ‘Wat preken we met kerst’.

Een paar fragmenten uit Nicolas’ voordracht: Wat preken wij nog in 2016, dit weinig hoopvolle jaar, met kerst? Ik kan getuigen dat het enige is dat de wereld uit zijn geschiedenis heeft geleerd: dat de wereld niets heeft geleerd van zijn geschiedenis. Ik wens dat leiders opstaan, zeggen hoe het er voor staat, en weer gaan leiden. Ik verkondig dat angst de allerslechtste raadgever is. Ik draag uit dat Jezus ook maar met twaalf man begon, en dat er daarom nog hoop is. En ik proclameer vooral dat Ahmad Joudeh, met zijn oprechte liefde voor dans, zijn vermogen om los te laten, zijn onbeschrijfelijke moed, zijn hart vol liefde en warmte voor de wereld, een voorbeeld is van hoe een leven geleefd moet worden. Ahmad had al vleugels voordat vliegen werd uitgevonden.

Dat ik hem mocht escorteren naar een nieuw begin is de grootste eer van mijn leven tot nu toe. Er is niet zo wezenlijk veel veranderd in de wereld sinds de ziekelijke oorlog tegen de eigen bevolking van Augusto Pinochet gedurende mijn jeugd. Maar ik had ook van elders een voorbeeld kunnen nemen. Vormen van geweld zijn onbetwistbaar brutaler geworden en komen in digitale eenheden de woonkamer binnen met verontrustend gemak. We zijn er aan gewend geraakt.

Ik heb altijd van dans gehouden als de werkelijke taal van het menselijk lichaam. Meer nog dan de stem. 2016 is het jaar geweest dat ik iemand heb mogen helpen die niet alleen met zijn lichaam danst, maar met heel zijn wezen. Een strijder voor vrijheid zoals militairen, propagandisten, politici en rede-twisters dat niet voor mogelijk houden, noch kunnen navolgen. Ik preek dat we dit wezen in ons hart sluiten en hem mogen zien dansen en met liefde de wereld invliegen. Een wereld die wèl op hem wacht. We zullen weer dansen. Dansen uit hoop. Dansen uit verlangen naar een toekomst zonder pijnlijk verleden. Dansen voor de vermisten. Dansen voor de gesneuvelden. Dans uit vredelievende vergelding. Dans als expressie van vrijheid. Ontembaar en oneindig.”

#DanceForPeace

La bohème  - met Symfonia Jong Twente

La bohème - met Symfonia Jong Twente

Giacomo Puccini
6 JUL 2019

Een primeur voor Twente: de jonge musici van Symfonia Jong Twente samen op het podium met zeven prachtige solisten van de Reisopera. Samen voeren ze Puccini's hartverscheurend mooie opera La bohème uit. Slechts één maal te zien in het Muziekcentrum Enschede!


Lees meer Tickets