Bekijk de eerste film van De Maakers!

In seizoen 2019/20 hebben we ons nieuwe talentproject De Maakers opgestart, in samenwerking met de Theatermakerij Enschede. Een groep jongeren uit Twente van 15-25 jaar maakte onder begeleiding van professionals een theaterproductie, naar een thema uit een van de grote operaproducties van de Reisopera. Afgelopen seizoen was dat L’Orfeo (Monteverdi) en dit resulteerde in de voorstelling: Orpheus – durf jij los te laten? 

Omdat De Maakers hun productie in april/juni niet konden spelen door de coronamaatregelen, hebben we hun eerste voorstelling omgewerkt tot een film van 25 minuten. De film is opgenomen in onze ateliers op de Performance Factory in Enschede. Wij zijn heel erg trots op het resultaat en op deze eerste lichting Maakers!  

 

De 13 jongeren van De Maakers presenteren hun eigen kijk op het bekende Orpheus-verhaal. Hun ideeën, teksten en muziek zijn door tekstschrijver Jibbe Willems, componist Thijs Borsten en regisseurs Karine Roldaan en Robert Baarda verwerkt tot een theatervoorstelling en daarna tot deze film.

Spanningsveld tussen theater en film

Regisseur Karine Roldaan

Toen duidelijk werd dat de theaterversie van Orpheus niet gespeeld kon worden, ging regisseur Karine Roldaan aan de slag om de productie om te werken tot een film. Karine zegt over dit proces:“Met de film heb ik geprobeerd met het theatrale en muzikale materiaal dat we al hadden een nieuwe vorm te vinden voor het vertellen van het verhaal over onze Orpheus en Eurydice. Allereerst moest ik de schitterende tekst van Jibbe Willems inkorten. Toen het storyboard af was heb ik ook moeten kiezen welke muziek in de montage gebruikt zou worden. Lang niet alle muziek is gebruikt: helaas, want wat er gemaakt is, is heel erg mooi.

In de film heb ik gezocht naar een balans tussen waarachtig spel – dat voor mij bij het medium film hoort – en abstracte theatrale vormen. We wilden graag een spanningsveld creëren tussen theater en film en een spanningsveld tussen waarachtig en abstract, waarbij de kijker wordt meegesleept door de inhoud van het verhaal.” Karine vertelt hier meer over het concept voor de film.

 

 

 

Lichting 2019/20

De Maakers lichting 2019/20 zijn: Duco Akkerman, Merlijn van Balen Blanken, Ruth Bulsink, Valentijn Dankers, Sam Galgenbeld, Laura Geels, Luite Hasperhoven, Karien Hesemans, Zoë ‘ t Hooft, Arianna Aurora Meola, Kaya Minnegal, Mare Strobos, Lytske Wijma. Klik hier voor meer info over de eerste lichting Maakers.

Meer weten over De Maakers? Kijk hier voor meer info, in het najaar van 2020 start een nieuwe lichting Maakers met het maken van een eigen productie. 

Reisopera Camping Tour 2021

Reisopera Camping Tour 2021


15 JUL - 31 JUL 2021

Van 15 – 31 juli reizen wij met gratis muziektheatervoorstellingen naar vijftien campings in Noord- en Oost-Nederland.  Voor kinderen vanaf 4 jaar brengen we het muzikale sprookje Hans en Grietje en voor de liefhebbers van klassieke muziek is er de short story Magelone & Peter – over een uitgeblust getrouwd stel dat met hun caravan op vakantie is. De Reisopera komt naar je toe deze zomer!


Lees meer Tickets